Munk o plasdunkar.jpg

Munk, sannolikt från östra Tibet, i Lhasa´s centrala delar för att sälja sina kunskaper Foto: Paul M. Grahn

Darkness over Tibet.jpg              Unknown-1.jpeg

Två av Theodor Illions böcker om Tibet.

Theodor Illion, född 1898, var författare av reseböcker och påstod sig ha besökt Tibet på 1930-talet och där upptäckt en underjordisk stad. Han publicerade sina äventyr under namnet Theodor Illion men använde också pseudonymen Theodor Burang och ibland även Theodor Nolling för att skriva böcker och artiklar om tibetansk medicin.

Enligt professor Herbert Novak, en långvarig vän till Theodore Illion, föddes den senare i Kanada i en rik familj som kom från en gren av det brittiska kungahuset, Plantagenets. Han uppges ha lämnat sitt hem i ung ålder.

På 1930-talet publicerade Theodore Illion två reseskildringar: ”Rätselhaftes Tibet”,1936, i engelsk översättning ”In secret Tibet” (1937) och ”Darkness over Tibet”, 1938, där han påstod att han vistades i Tibet, från 1934 till 1936, tack vare förklädnad och sina kunskaper i tibetanska språket. I den första boken berättar han om sina första möten i Tibet och i den andra boken om sin upptäckt av en underjordisk stad vilken skyddade ett samhälle av högt initierade varelser. Dessa styrdes av en magiker och man sysslade med svart magi och kannibalism! Ett annat intressant sammanträffande angånde Illions Tibetresor är att han rimligtvis, om han nu alls var där, besökte Tibet nästan samtidigt som en annan tysk expedition befann sig där nämligen den av Heinrich Himmler utsända, ledd av Ernst Schäfer. Se tidigare blogginlägg:  http://www.pgrahn.com/blogg/165-ernst-schafer-och-sven-hedin-institutet.html

 

P1040357.jpg

En s k thangka, målning på bomullsduk, föreställande Dorje Phagmo. Dessa färgstarka målningar av gudinnor och andra skyddsfigurer kan sätta i gång fantasin hos vem som helst. Både om undrjordiska städer och kannibaler. Denna thangka har jag köpt för tiotalet år sedan i Bodnath, Kathmandu, Nepal.

Efter andra världskriget skrev Illion olika artiklar och böcker om tibetansk medicin under pseudonymen Theodor Burang, ”Tibetische Heilkunde” (1957) ”Die Kunst des Heilens i Fernen Osten”samt ”Heilverfahren und Heilmittel” (1975).

Den första boken kritiserades för att innehålla vaga och ytliga påståenden som inte stöddes av äkta referenser eller citat. Liknande kritik fick den andra boken, ansågs innehålla allt för många overifierade påståenden.

Illion var medlem av Romklubben på 1980-och 1990-talet. Han kom då också i kontakt med den mycket kände italienska tibetologen Giuseppe Tucci. Se tidigare blogginlägg: http://www.pgrahn.com/blogg/158-giuseppe-tucci-och-tibet.html

 

images.jpeg

Alexandra David-Néel, tillbaka i Frankrike från Tibet, skrev och föreläste om Tibet, 1925 - 1937 och hennes  böcker "Bland magiker och mystiker i Tibet" och "En parisiskas resa till Lhasa" publicerades för första gången under och strax före de år då Theodor Illions två första böcker publicerades. Det finns också de som som hävdar att Illion i stor utsträckning lånade från de berättelser som denna berömda franska tibetresenär publicerade.

Läkaren och bibliografen Jürgen C. Aschoff tvivlar mycket starkt på att Theodore Illion överhuvudtaget någonsin besökte eller alls vistades i Tibet eller ens i gränstrakterna. Hans böcker är i hans ögon "rena rama science fiction eller ren fantasi”.

Han finner det också otroligt att Illions publikationer fortfarande läses och citeras i vetenskapliga artiklar och böcker om tibetansk medicin då Illions texter endast innehåller vaga påståenden och inte på något sätt är underbyggt av verkliga studier av tibetansk medicin.

Illion har uppmärksammats av de UFO-intresserade om detta kan man läsa i Håkan Blomqvist´s blogg. Här finns också intressanta uppgifter om att Illion 1933 besökte Sverige bl a ett tidningsurklipp från Dagens Nyheter.

http://ufoarchives.blogspot.se/2016/02/theodore-illion-as-esotericist.html