Louhans.jpeg

Foto taget av den ryske fotografen Serge Vargassoff, 1930-tal, visar några av de sk Louhans ("buddhistiska lärde") som satt på balustraden framför muralmålningarna från Mingdynastin i Mahavirahallen i Fahai si.

Vid vårt besök i Fahai si-templet för en månad sedan kunde vi se det som finns kvar i den stora Mahavirahallen. Templet/klostret byggdes 1439-43 och stod i princip intakt fram till augusti 1966. Templet var sedan stängt fram till 1985. Efter renoveringen 2001-06 har man nu åter öppnat för besökare. Det som gör templet unikt är dess originalmålningar från den tid när templet byggdes under Mingdynastin.

I mitt förra inlägg om Fahai si skrev jag att jag skulle försöka få fram några gamla bilder från templet. Efter idogt letande i mina böcker och på internet har jag nu hittat mycket intressanta bilder. Dessa bilder främst tagna av fotografen Hedda Morrison kan man se via denna länk: 

https://images.hollis.harvard.edu/primo-explore/viewcomponent/L/HVD_VIAolvgroup18?vid=HVD_IMAGES&imageId=urn-3:FHCL:380&adaptor=Local%20Search%20Engine

Jag kan inte publicera några av hennes bilder här på bloggen då de är copyrightskyddade. Men använd länken ovan så kan ni se hennes 33 svartvita bilder från Fahai si.

Hedwig Marie Hedda Morrison (13/12 1908 – 3/12 1991) var en tysk fotograf som skapade många dokumentära bilder från Peking, Hongkong och Sarawak, Malaysia, från 1930-talet till 1960-talet. Hon föddes som Hedda Hammer i Stuttgart 1908. Hon studerade vid Statens Institut för Fotografi i München. När den politiska eller ekonomiska situationen i Tyskland i 1933 förändrades genom nazisternas maktövertagande lämnade hon landet.

Hon kom till Peking, Kina där hon anställdes i Hartungs fotostudio i de gamla legationskvarteren i Peiping som staden då hette. Under sin tid i Peking tog hon många fotografier av den gamla staden och dess människor, tempel och marknader.  Hon använde huvudsakligen en Rolleiflex mellanformatkamera.

1940 träffade hon Alastair Morrison, son till den kända journalisten och författaren George Ernest Morrison, London Times korrespondent i Peking. De gifte sig 1946 och lämnade Kina strax därefter. De slog sig ner först i Hong Kong och sedan i Sarawak, nordvästra delen av Borneo, Malaysia där Alastair anställdes av regeringen. Under sin 20-åriga vistelse i Sarawak följde Hedda sin man på officiella resor men gjorde också egna fotoresor. Hon skrev två böcker om Sarawak, ”Sarawak” (1957) och ”Life in a Longhouse” (1962).

År 1967 bosatte sig Morrisons i Canberra, Australien. Hedda avled där 1991, vid 82 års ålder.

Flera utställningar av hennes verk har visats, vid National University, Canberra, Canberra Photographic Society, Powerhouse Museum, Sydney och National Library of Australia. Många av hennes bilder finns arkiverade i Harvard-Yenching Library, Harvard Universitet och vid Cornell Universitet, NY, USA. En stor samling av hennes tyska, asiatiska och australiensiska foton finns i Powerhouse Museum, Sydney. En del av hennes bilder finns också i boken A Photographer in Old Peking” ISBN 0195840569 vilken utkom 1985.

 

1278554.jpg

 

En annan fotograf som också fotograferade i Fahai si under 1930-talet var ryssen Serge Vargassoff som var verksam i Peking, från 1926 till 1940-talet och därefter i Hong Kong och Sydney. Serge Vargassoff (1906-1965) föddes den 18 oktober 1906 i Smolensk, Ryssland.

1926 etablerade Serge Vargassoff  då 20 år gammal som fotograf i Peking. Under 1920-talet hade Peking en stor rysk befolkning, många var flyktingar från Ryssland efter det att Sovjetunionen bildats. Efter att, på 1940-talet, ha flyttat till Hong Kong etablerade Vargassoff en studio "Serge Vargassoff Photography" på Wyndham Street i Hong Kong. Han arbetade senare också vid Gainsborough Studio i Hongkong. Under Vargassoffs tid i Kina tog han ett stort antal svartvita fotografier. Många avbildar Peking, platser och människor. Han "bodde med en rysk pojkvän och drack för mycket" skriver Hedda Morrison i sin bok, A photographer in Old Peking (1985), "Serge Vargassoff var en utmärkt, men inte särskilt affärsmässig fotograf. Vi har haft en fast vänskap och det var han som gav mig nyheten om den japanska tillbakadragandet - och en flaska vodka för att fira evenemanget.

Serge Vargassoff.jpeg                        252.jpeg

Serge Vargassoff och en av hans bilder inifrån Mahavirahallen i Fahai si

Fotografering hade funnits i 70 år på 1920-talet och var en populär hobby för många och för några ett yrke. Svårigheten att ta bilder med de tidiga kameror som användes gjorde att  de äldsta fotona mestadels var framställda av professionella fotografer. Utländska resenärer till Kina köpte ofta foton tagna av fotografer som Vargassoff under sina besök. Serge Vargassoff dog i Sydney den 18 februari 1965. 

Jag fick upp spåret i min jakt på bilder från Fahai si i Erik Nyströms bok "Det underbara Kina" från 1937. Här såg jag också att den ena av bilderna där var tagen av Vargassoff. Uppenbarligen har Nyström köpt bilden av Vargassoff. En sökning på Vargassoff gav Hedda Morrisons namn och så var vi framme vid dagens lyckosamma resultat.