L1030340.jpg

Bräcke mölla, nära Krapperups slott. Foto: Paul M. Grahn 2018.

För någon vecka sedan gjorde vännen Jan och jag en utflykt med bil norrut från Helsingborg. Vi passerade Höganäs och Nyhamnsläge. Lite senare var vi just på väg att passera Bräcke mölla när vi kom på den goda idén att stanna till och gå upp till möllan på backen. Här uppe har man en fin utsikt utöver Öresund. En anledning till vårt stopp här var att jag för något år sedan blev uppmärksam på att denna mölla, idag Bräcke mölla, tidigare har stått på Stattena i Helsingborg, min nuvarande bostadsort. Eftersom jag under några år nu intresserat mig för närområdet här och dess historia passade det bra att ta en lite närmare titt på möllan. Möllan fraktades till Helsingborg och Stattena 1859 från Småland. Fram till 1979 stod den sedan mellan det nuvarande Zoeagas kafferosteri och den gamla ”Borgen” dvs före detta Ringstorps vattenreservoar.

Borgen.jpg

Ringstorps vattenreservoar. Foto: Paul M. Grahn 2017

En anmärkning angående Ringstorpshöjden och den f d vattenreservoaren där är att på platsen stod "slaget vid Helsingborg" den 28 februari 1710. Här finns två minnesstenar över detta blodiga slag mellan svenskar och danskar.

IMG_0646.jpg

Ringstorpshöjden med de två minnestenarna om "Slaget vid Helsingborg 1710"

L1030343.jpg

Plakett vid Bräcke mölla. Foto: Paul M. Grahn 2018

Mitt källmaterial i dessa historiestudier är framförallt K. E. Olsson-Ander´s böcker om det gamla Helsingborg inte minst hans böcker ”Hus och folk i Stattena (2001) samt ”Stattena och Möllerna på Wången (1985). Han har förutom dessa två gett ut en lång serie böcker med bilder och text med titeln ”Det Gamla Helsingborg – och det nya som kameran räddat”. En serie på 19 volymer, varav jag faktiskt lyckats få tag i samtliga. 

Nedan tre bilder ur boken "Stattena och möllorna på Wången"

Gustav Jöns mölla 2.jpg

På bilden från 1924 syns ”Röamöllan” längst till vänster, vattenreservoaren i mitten av bilden och till höger syns Ringstorps mölla, uppförd 1904, flyttad till Fredriksdals friluftsmuseum 1931. 

Röamöllan.jpg

Röa möllan 1940.jpg

 

I ”Stattena och Möllerna på Wången” skriver han om ”Gustav Jöns´och möllan” (sid 72) 

”Några ord också om Gustav Jönsson och hans mölla längst i öster av Stattena. Gustav var född 1837 på Duvestubbe gård vid Ödåkra. Han var son sonson till den legendariske ”Starke-Tuve” Jönsson (1685-1747). Gustav flyttade till Helsingborg på våren 1862. Redan året därpå blev han borgare. Han övertog den holländska möllan som mjölnarna K M Nordström och Petter Persson år 1859 köpt från Småland. Den hade förut stått i Värnamotrakten varifrån den forslades till kusten, på Lagan påstås det,  och sedan per båt till Helsingborg. Gustav var gift med Petronella Bengtsson (1849-1920). Paret fick nio barn och till en början var samtliga med och arbetade i rörelsen, som förutom kvarnen omfattade lantbruk med kor, hästar och höns samt trädgårds- och fruktodling. 

Här berättar sedan Olsson-Ander mer om familjen och om ett besök på deras gård. 

Avslutningsvis berättar han: ”Den gamla möllan fick än en gång göra en båtfärd, ty 1979 plockades den ner för vidare färd med en pråm till Höganäs. Därefter har den satts upp på Bräcke backe som ersättning för den där förut brunna möllan.”  Angående denna mölla och Stattena, där jag nu bor, så finns det några detaljer och sammanträffanden. Jag har själv växt upp i Ödåkra, bodde där från 1947 till 1967. Jag gjorde sedan en kort sejour där igen sommaren 1972 just innan jag flyttade till Stockholm. Angående Duvestubbe gård där Gustav Jönsson var född så ligger denna gård alldeles i utkanten av Ödåkra på vägen mot Allerum. Som barn var jag mycket i denna skog, det var här vi var indianer och cowboys, som tillhörde Duvestubbe gård. Idag är skogen ett uppsnyggat naturreservat med fina stigar och den gamla bäcken som rinner genom skogen har ett klart och fint vatten. 

Nedan två bilder från Duvestubbe, Ödåkra. Foto: Paul M. Grahn 2015

L1110976.jpg

 

P1120951.jpg