shapeimage_1_61.png

Idag har jag suttit framför datorn i stort sett hela dagen, det känns i ögonen, i höger arm, ”musarm” och ryggen. Vi har jobbat med ett bildspel som vara med på utställningen på Västerbottens museum. Idag blev också affischen och digitala inbjudningskort färdiga, Anki på museét har knåpat ihop dem. Så det närmar sig öppningsdags, öppning den 3 december, då det också är julmarknad på Gammliaområdet där museét ligger. Bilden ovan får symbolisera vår utställning även om den inte alls är med bland det som visas.

Symboliken består i att det känns som om vi kikar in på Kina genom ett hål i muren. Ibland känns det nämligen så, trots att vi är tre utställare som rest i Kina under olika tidsepoker och att jag själv har både rest under 25 år och bott där i tre år så kommer känslan att vi inte vet ett dugg. Nåväl helt okunniga är vi inte och bilderna är rätt bra om jag får säga det själv. Sitter också och funderar och plockar bland mina sådär 20 000 bilder inför den föreläsning jag skall ha den 11 december. Titeln är ”Från socialism till turism”
och skall handla om Kinas utveckling från 1960-talet och fram till idag. En nog så uppfordrande uppgift.
Bilden nedan är svår att hoppa över då, Mao på Tian An men-porten vinkande till hundratusentals rödgardister den 18 augusti 1966. En historisk dag som skulle komma att få långtgående konsekvenser för miljoner människor, inte bara i Kina.

Här är en länk till Västerbottens museums webarkiv: 

http://www.vbm.se/sv/se-and-gora/utstallningar/2011/kina-foto.html

DSCN2516.jpg