Leonardo_da_Vinci_-_Mona_Lisa.jpg

Enligt World Tourism Organization, mottog Frankrike fler besökare än något annat land i världen under 2016, mer än 82 miljoner besökare. USA var det näst mest besökta landet och Spanien och Kina lär komma därefter. Föga förvånande är det då följaktligen att många av dessa besökare vill besöka Louvren och se Leonardo da Vincis porträtt av Mona Lisa, detta världens mest berömda och reproducerade konstverk. Damen ifråga var en florentinska vid namn Lisa Gherardini och på italienska kallas hon La Gioconda, på franska La Joconde

L1160748.jpeg

För några veckor sedan när vi besökte bror och svägerska som bor utanför Paris, passade vi på att först tillbringa några dagar i staden och bland annat även göra ett besök på Louvren.

Både Mona Lisa och personalen runt henne har haft det lugnt under pandemin och nedstängningen men nu är det åter full fart. Turisterna har återvänt till staden, det blev vi varse framförallt i och med detta museibesök. Idag är det nödvändigt att flera dagar i förväg boka en tid och få en QR-kod för att bli insläppt vid ett bestämt klockslag. Ingen idé att försöka komma in tidigare man håller benhårt på tiderna. Men väl inne är det fritt fram att se allt det underbara som finns i Louvren ända fram tills man stänger för dagen. 

När man väl tagit sig in på Louvren och lyckats orientera sig fram till rummet där Mona-Lisa hänger blir det uppenbart varför man infört detta med s.k. slot-tider.

L1160801.jpeg

Nu var vi inte på Louvren specifikt för att se Mona-Lisa, det har vi gjort flera gånger tidigare, utan mera för att se något av allt det vi inte sett vid tidigare besök. Men det var likväl oemotståndligt att få se det ståhej som nu råder framför damen ifråga. Porträttet av Mona-Lisa är ju inte särskilt stort så skall man verkligen kunna se henne måste man komma nära och det är svårt. Inte ens att se henne på avstånd är lätt eftersom det är hundratals människor som med armarna i luften som fotograferar och filmar med sina mobiltelefoner. 

L1160806.jpeg

Vill man se Mona-Lisa och veta mer om henne och Leonardo da Vinci så rekommenderas den här länken där renässansspeciallisten Vincent Delieuvin bjuder på en rundtur inom och utanför tavlans ramar:

https://focus.louvre.fr/en/mona-lisa

Nu hör det till saken att inte endast Mona Lisa drar till sig publikskarorna även gamle vännen Eugene Delacroix för sin beskärda del av uppmärksamhet.

L1160815.jpeg

Är man i Paris behöver man inte heller nödvändigtvis besöka Louvren och trängas för att hitta betydelsefull konst. Paris har som bekant flera andra muséer.  

L1160698.jpeg

Vi valde denna gång att ta oss till Musée Marmottan Monet som förutom sin samling av förmoderna målningar och skulpturer har en av de största samlingarna av verk av Claude Monet och Berthe Morisot. Dessutom har man verk av Delacroix, Manet, Degas, Sisley, Pissarro, Gauguin, Rodin och många andra. Hemsida här: https://www.marmottan.fr

L1160695.jpeg

   Interiör från Marmottan musée med några av Monets verk 

L1160681.jpeg

     "Impression, soleil levant", målades 1872 av Monet och har fått ge namn åt konstriktningen     Impressionismen 

Muséet är inte ”centralt” beläget men kan exempelvis nås via metrons linje 9, stopp: La Muette eller RanelaghFrån metron finns det skyltar som visar vägen. Här på Marmottan fanns inte någon kö, bara att kliva in, betala entréavgift och i lugn och ro ta dela av muséets alla konstskatter.