shapeimage_1_30.png

Fortfarande kvar i det vackra Skåne gjorde jag undet de två senaste dagarna en sväng bort till Åhus för att besöka min käre kusin Sune med familj. Alltid lika trevligt att vara i Åhus, jag bodde fakiskt där själv delar av 1968 och så gott som hela 1969. Då var Åhus en rätt stilla och avslagen tillställning. Idag är det annorlunda full fart på affärsverksamhet och turism. Under fredagen gjorde jag en utflykt ner till Kivik Art centre http://www.kivikart.se på LIlla Stenshuvud, Sune är ju projektledare för denna nyskapande konst och arkitekturinstallation.

Framförallt var jag nyfiken ”Himlatrappan” av Gert Wingårdh, syns på bilden ovan. Ett spännande nytillskott för året, som är det sjunde i Kivik Art centre`s historia. Vidare gjorde jag en sväng bort till Tomas Löfström och hans Bokcafé. http://osterlensbokcafe.blogspot.se på gården Grönalund, Rörum 6:9, mellan Rörum och S Mellby, väg 9 mellan Simrishamn och Kivik. Ett trevligt samtal om gemensamt intresse och inköp av Tomas senaste bok, den mycket välskriva ”Den siste resenären” , ISBN 9 789173315340, som handlar om journalisten Torgny Sommelius från Helsingborg. Sommelius gjorde flera bilresor ner genom Europa och till norra Afrika och en lång bilfärd bort till Indien 1955-56. Han skrev spännande böcker om detta, tyvärr går de inte att uppbringa idag så det är kanske dags för utgåvor i faksimil? I Indien sammnträffade han och bodde hos filmregissören Arne Sucksdorf som gjorde filmen ”En djungelsaga” som vad jag minns var någon av de första filmer jag som barn såg på bio i Helsingborg. Tomas Löfström är en skicklig och mycket noggrann resenär och författare och jag hoppas verkligen att denna bok skall nå en stor läsekrets även om den kan upplevas som ”krävande” tyvärr är det ju så att drygt 550 sidor kan verka avskräckande. Själv läste jag den på några dagar men det kan ju bero på att jag är mycket intresserad av just böcker av detta slag. Det här exemplaret av boken är en present till min bror Per som har skånsk lokalkännedom, intresse och är gammal nog för att minnas Torgny Sommelius. Jag har ju nu före och efter min Londonresa tillbringat flera veckor här i Trolleholm hos bror och svägerska i deras svensk-franska hem och tidigare i år även någon vecka nere i deras fransk-svenska hem. Idag är det Frankrikes nationaldag så här drack vi champagne till lunch.
Under lördagen, efgter att ha besökt en av mina bästa mostrar begav jag mig så via Wanås tillbaka hit till ”Trolle”. Wanås skulpturpark och dess utställningar har jag inte besökt på flera år så det var också ett kärt återseende. För mig nya verk men också spännade att återse t ex Ann Hamiltons installation ”Lignum” som upptar ett helt mycket stort magasin bland gårdsbyggnaderna. Lignum är det latinska ordet för trä ett material som Ann Hamilton arbetar mycket med i sin konst. Det här verket är inte något man skall höra om det skall UPPLEVAS.
Mycket annat intressant finns att se, och höra, så till exempel har Marianne Lindberg-de Geer gjort en spännande ljudinstallation ute i parkens skog, ”Jag tänker på mig själv”. Jag blev först mycket konfunderad när jag hörde ropen i skogen och det tog en stund innan jag insåg att det var just även detta var ett konstverk. Nedan några andra bilder den första från Kivik Art centre och en av de ”wiewfinders som finns där ett samarbete mellan norska Snöhetta och fotografen Tom Sandberg. Övriga bilder nedan är från Wanås: Slottet från parksidan, Ann Sofi Sidéns kissande kvinna underfundigt betitlad ”Fideicommissum” och ett av våningsplanen i Ann Hamiltons magasinsinstallation. Wanås ligger strax utanför Knislinge på vägen mot Broby och Hässleholm.

P1100730.jpg 

P1100853.jpg

P1100857.jpgP1100855.jpg

P1100800.jpg