shapeimage_1_37_copy.png

Även onsdagen bjöd på promenadväder och jag tog en runda i Grunerlökka, inte så långt idag då det kändes i benen att jag behöver ett par riktiga promenadskor. Dags att köpa sådana när jag är tillbaka hemma igen. Men efter en god lunch och några kvarter råkade jag passera konstgalleriet ovan. Intressant måleri av den vid Konsthögskolan i Oslo utbildade afrikanske konstnären Fadlabi. Han är född i KHartoum i norra Sudan och kom som flykting till Norge 2003. Detta är hans första separatutställning efter att han lämnat konsthögskolan. Jag klev in i galleriet och insåg snabbt att det här var något ovanligt, nytt och intressant.

Fadlabi tar sin utgångspunkt i Etiopisk kyrkokonst. Hans måleri är kraftfullt och laddat av färger och mönster, symboler och figurer ur denna värld. Den värld som ofta hävdas har sitt ursprung i koptisk och bysantinsk kristen konst. Fadlabi menar att det nog är tvärtom, den etiopiska konsten har ett afrikanskt ursprung och är förebilden för mycket av den moderna afrikanska konsten.
Efter ett trevligt samtal med galleristen tackade jag för mig och vandrade vidare. Men efter en kopp kaffe på kaffebaren ”Edward” (döpt efter Munch) kände jag att jag verkligen ville ha något av denna intressanta konstnär. Alltså återvände jag till galleriet och kunde då konstatera att det mesta redan var sålt. Men en liten fin målning fanns det kvar som inte var försedd med röd lapp. Den blev min! Nu betald och klar får Petter hämta den innan han åker till Umeå i maj. Ett impulsköp, ja, men jag vet hur det är om några år, då har jag inte råd att köpa något av den här konstnären, jag lovar, och jag är helt förvissad om att det är dags för de afrikanska konstnärerna att uppmärksammas av en publik som bara sett och ser europeisk och amerikansk konst. Ja visserligen har ju kineserna klivit in rejält på marknaden men konst av afrikanska konstnärer är alljämt inte allmänt känd. Hur målningen ser ut? Det får ni inte veta än. Kommer bara att visas i hemmiljö vid bokade besök. Men den är fin! Bilderna ovan och nedan är av galleriet från utsidan.
Fadlabi har en egen hemsida, här är adressen: http://fadlabihimself.com

P1090760.jpg