shapeimage_1_52_copy.png

Den indiska fotografen Dayanita Singh, aktuell i Umeå genom sin utställning på Bildmuseet, ställer sig ofta den fråga som är högst central för alla som fotograferar i Indien: Vad kan en fotograf i Indien fånga på bild annat än katastrofer, mänskligt lidande eller det exotiska? Detta berättade hon vid vernissagen den 14 oktober. (Se tidigare bloggpost.) Sedan en dryg vecka tillbaka befinner jag mig just i Indien och försöker åtminstone ta några bilder som avviker från exotiskt eller mänskligt lidande. Inte helt enkelt. I synnerhet inte när man reser som färdledare och besöker kända turistmål som exempelvis Taj Mahal etc. Nåväl, det är varmt och vi har lyckats göra en bra resa, sett och upplevt mängder av ting som inte finns i vår svenska trygga (är den skenbar) verklighet. Indien är något annat och det är lätt att kapsla in sig i sina egna föreställningar om rätt och fel och om hur det ”borde vara”, även i Indien. Våra mätverktyg räcker liksom inte till. Nu flyger jag i morgon upp till Kathmandu i Nepal.

Skall göra en del research där men också koppla av, inte helt enkelt, för att vara tillbaka här i Delhi igen rustad för att ta emot ännu en grupp sannolikt förväntansfulla svenska och några norska turister. Ett annat upplägg på den resan som omfattar två veckor. Det blir spännande. Nedan några nya bilder tagna under denna resa.
Uppifrån och ner: Grönsaksförsäljning i Jaipur (Rajastahn). Lökförsäljare i Jaipur. Mycket ung flicka i Jaipur utför sina konster på slak lina. Kvinna bär tegel på tegelbruk nära Bharatpur (Rajastahn). Sedan följer tre bilder från vårt magnifika f d maharadjapalats nu omvandlat till hotell i Bharatpur. Slutligen några indiska flickor på besök i den gamla moghulhuvudstaden Fathepur Sikri.

P1070128.jpg

P1070148.jpg

P1070103.jpg

P1070169.jpg

P1070181.jpg

 

P1070196.jpg

P1070174.jpg

P1070213.jpg