shapeimage_1_52_copy.png

Den indiska fotografen Dayanita Singh, aktuell i Umeå genom sin utställning på Bildmuseet, ställer sig ofta den fråga som är högst central för alla som fotograferar i Indien: Vad kan en fotograf i Indien fånga på bild annat än katastrofer, mänskligt lidande eller det exotiska? Detta berättade hon vid vernissagen den 14 oktober.

Sedan en dryg vecka tillbaka befinner jag mig just i Indien och försöker åtminstone ta några bilder som avviker från exotiskt eller mänskligt lidande. Inte helt enkelt. I synnerhet inte när man reser som färdledare och besöker kända turistmål som exempelvis Taj Mahal etc. Nåväl, det är varmt och vi har lyckats göra en bra resa, sett och upplevt mängder av ting som inte finns i vår svenska trygga (om än skenbar) verklighet. Indien är något annat och det är lätt att kapsla in sig i sina egna föreställningar om rätt och fel och om hur det ”borde vara”, även i Indien. Våra mätverktyg räcker liksom inte till. Nu flyger jag i morgon upp till Kathmandu i Nepal.

Skall göra en del research där men också "koppla av" inte helt enkelt, för att vara tillbaka här i Delhi igen rustad för att ta emot ännu en grupp förväntansfulla svenska och några norska turister. Ett annat upplägg på den resan som omfattar två veckor. Det blir spännande. Härnedan några bilder tagna under denna resa.
 P1070128.jpg

Grönsaksförsäljning i Jaipur (Rajastahn). 

P1070148.jpg

Lökförsäljare i Jaipur.

P1070103.jpg

Mycket ung flicka i Jaipur utför sina konster på slak lina

P1070169.jpg

Kvinna bär tegel på tegelbruk nära Bharatpur (Rajastahn).

P1070181.jpg

Maharadjapalats omvandlat till hotell i Bharatpur.

 

P1070196.jpg

Vid poolen i Maharadjapalatset som nu är hotell i Bharatpur.

P1070174.jpg

Hotellrum i Maharadjapalatset - hotellet i Bharatpur.

P1070213.jpg

Indiska skolflickor på besök i den gamla moghulhuvudstaden Fathepur Sikri.