Född i Helsingborg. Efter studier vid Konstfackskolan  i Stockholm 1972-76 har jag arbetat som tecknings- bild- och medielärare huvudsakligen i Umeå fram till hösten 2013. Parallellt med arbetet som lärare har jag som färdledare och på egen hand, sedan 1986, gjort hundratals rundresor i Kina/Tibet, Hongkong, Indien, Ladakh, Nepal och Bhutan. Mer än trettiofem av dessa resor har gått till Autonoma regionen Tibet. 

L1130145.jpeg


Under en resa till bl. a. Indien och Nepal 1973 kom jag att intressera mig för tibetansk- buddhistiska träsnitt. Under nästa resa till Nepal 1975-76 då jag också gick ut på en s k trekking  tillsammans med tre vänner började jag samlandet av dessa träsnitt.

Hösten 1986 ledde jag min första resa som färdledare till Kina/Tibet, Nepal och Indien och nu utökades insamlandet. I de tibetanska klostren tryckte man då återigen några olika bilder från de gamla träblocken på papper, gul eller vit bomullsväv. Med de insamlade bilderna producerade jag flera utställningar bl.a. på Bildmuseet i Umeå, Örnsköldsviks museum, Tankarnas trädgård i Luleå och Oskarshamns kulturhus.  

Jag har även intresserat mig för kinesiska s. k. "bondemålningar". En färgstark konst som målades av amatörkonstnärer i byn Huxian, utanför Xian. Även dessa bilder växte snart till en samling som jag har visat på utställningar vid ett flertal tillfällen. Under vintern 2011-12 gjorde jag en fotoutställning tillsammans med Låke Stomfelt och Åke Norström"Tre tider, tre fotografer"på Västerbottens museum i Umeå där vi visade våra bilder tagna i Kina från 1966 - 2011, se vidare http://www.pgrahn.com/blogg/121-kina-tre-tider-tre-fotografer.html

Under åren 2005 - 2008 var jag bosatt i Beijing, Kina. Fr o m januari 2014 är jag åter bosatt i Helsingborg.

Böcker ett stort intresse. Sedan 1970-talets början har jag samlat litteratur om Kina, framförallt Tibet och Himalaya, reseskildringar, böcker om religion, konst, geografi, historia och politik. Här är snabblänken till litteraturförteckningen över Tibetlitteratur https://www.pgrahn.com/litteratur/4-tibetlitteratur.html