TigernästetTaksthang - ”Tigernästet” 3000 m ö h. Paro, Bhutan Foto: Paul M. Grahn Okt. 2015

P1010128.jpgI Tsaparang, västra Tibet, juli 2009Med 30 års regelbundet resande i Kina, Tibet, Nepal, Indien och Bhutan har jag erfarenheter och kunskaper som jag gärna förmedlar. Mitt resande i Asien började 1973 då jag bl. a. besökte Indien och Nepal. Återvände till Nepal 1975-76 för vandring. Sedan 1986 har jag besökt Tibet så gott som varje år, några år flera gånger. Jag har rest som färdledare för längre och kortare resor, för flera researrangörer, med många grupper men också gjort ett flertal resor på egen hand. 2004 gjorde jag min första vandring runt Kailashberget i samband med en tre veckors resa i västra Tibet. Den gången vandrade jag med en tibetansk vän och två tibetanska bärare. 2009 gjorde jag vandringen som färdledare för en grupp och 2014 för tredje gången också då med en grupp. Sommaren 2012 gjorde jag en fyradagars vandring från Ganden- till Samyeklostret i centrala Tibet. Två pass på 5200 meter att ta sig över och tuff terräng bitvis men en fantastiskt intressant vandring.  Under april 2016 reste jag som färdledare för en liten grupp i västra Sichuan och nordöstra Yunnan, de områden som tidigare benämdes Kham, och fortfarande utgör en del av det tibetanska kulturområdet.
Under tre år, 2005 - 08, var jag bosatt i Beijing och fick en god inblick i den kinesiska vardagen och utvecklingen av den kinesiska samtidskonsten som intresserar mig mycket.

Efter min första egna resa till Bhutan har det  blivit flera sedan dess som färdledare. Bhutan är ett spännande land i Himalaya som står på många människors önskelista som destination.

Från och med december 2013 är jag åter bosatt i Helsingborg. Jag kommer också att fortsätta resandet i Kina/Tibet, Nepal, Bhutan och Indien med Ladakh under delar av året.

Här några förslag på ämnen jag kan föreläsa om:

Nepal och Tibet
Bhutan åskdrakens land 

Ladakh en buddhistisk enklav i Indien
Västra Tibet och det heliga berget Kailash
Tibetansk konst
Tibetanska mattor