TigernästetTaksthang - ”Tigernästet” 3000 m ö h. Paro, Bhutan Foto: Paul M. Grahn Okt. 2015

P1010128.jpgI Tsaparang, västra Tibet, juli 2009Med mer än 30 års regelbundet resande i Kina, Tibet, Nepal, Indien och Bhutan har jag fått erfarenheter och kunskaper som jag gärna förmedlar. Mitt resande i Asien började 1973 då jag bl. a. besökte Indien och Nepal. Återvände till Nepal 1975-76 för vandring. Sedan 1986 har jag besökt Kina och Tibet så gott som varje år, några år flera gånger. Jag har rest som färdledare för längre och kortare resor, för flera researrangörer, med många grupper men också gjort ett flertal resor på egen hand. 2004 gjorde jag min första vandring runt det heliga berget Kailash under en  egen, tre veckor lång resa, i västra Tibet. Jag vandrade då med en tibetansk vän och två tibetanska bärare. 2009 gjorde jag återigen vandringen som färdledare för en grupp och 2014 för tredje gången också som färdledare för en grupp. Sommaren 2012 gjorde jag en fyra dagars vandring från Ganden- till Samyeklostret i centrala Tibet. Två pass på 5200 meter att ta sig över och tuff terräng bitvis men en fantastiskt intressant vandring. Under april 2016 reste jag som färdledare för en liten grupp i västra Sichuan och nordöstra Yunnan, de områden som tidigare benämdes Kham, och fortfarande utgör en del av det tibetanska kulturområdet.Direkt därefter reste jag som färdledare bort till västra Tibet och återigen en vandring runt Kailash som en del medlemmar av gruppen lyckades genomföra.
Under tre år, 2005 - 08, var jag bosatt i Beijing och fick då en god inblick i den kinesiska vardagen och utvecklingen av den kinesiska samtidskonsten som intresserar mig mycket.

Bhutan är ett litet men mycket spännande land i Himalaya och det står på många människors önskelista som destination. Jag har besökt Bhutan både på egen hand och flera gånger som färdledare för turistgrupper.  
Från och med december 2013 är jag åter bosatt i Helsingborg med omväxlande längre vistelser i Beijing och andra delar av Kina.

Här några förslag på ämnen jag kan föreläsa om:

Buddhas vägar
Bhutan åskdrakens land  

Ladakh en buddhistisk enklav i Indien
Västra Tibet och det heliga berget Kailash
Tibetansk konst
Tibetanska mattor

Några buddhsitiska tempel i Pekingområdet

Ni når mig via min mailadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.