TigernästetTaksthang - ”Tigernästet” 3000 m ö h. Paro, Bhutan Foto: Paul M. Grahn Okt. 2015

P1010128.jpgI Tsaparang, västra Tibet, juli 2009Med mer än 30 års regelbundet resande i Kina, Tibet, Nepal, Indien och Bhutan har jag fått erfarenheter och kunskaper som jag gärna förmedlar. Mitt resande i Asien började 1973 då jag bl. a. besökte Indien och Nepal. Återvände till Nepal 1975-76 för vandring. Sedan 1986 har jag besökt Kina och Tibet så gott som varje år, några år flera gånger. Jag har rest som färdledare för längre och kortare resor, för flera researrangörer, med många grupper men har också gjort många resor på egen hand.

2004 gjorde jag min första vandring runt det heliga berget Kailash under en egen, tre veckor lång resa, i västra Tibet. Vandringen gjorde jag med en tibetansk vän och två tibetanska bärare. 2009 gjorde jag återigen vandringen runt Kailash, då som färdledare för en grupp. 2014 för tredje gången, vandring runt Kailash då också som färdledare för en grupp. 2016 var jag återigen vid Kailash men då vandrade jag bara till Drirapukklostret och sedan tillbaka till Darchen.

Sommaren 2012 gjorde jag en fyra dagars vandring från Gandenklostret till Samyeklostret i centrala Tibet. Två pass på 5200 meter att ta sig över och tuff terräng bitvis men en fantastiskt intressant vandring. Under april 2016 reste jag som färdledare för en liten grupp i västra Sichuan och nordöstra Yunnan, de områden som tidigare benämdes Kham, och fortfarande utgör en del av det tibetanska kulturområdet. Direkt efter den resan reste jag som färdledare bort till västra Tibet och återigen en vandring runt Kailash som bara en del medlemmar av gruppen lyckades genomföra.
Under de tre år, 2005 - 08 som jag var bosatt i Beijing fick jag en god inblick i den kinesiska vardagen och utvecklingen av den kinesiska samtidskonsten. Under senare år har jag intresserat mig för de buddhistiska tempel som finns i Pekingområdet. Flera av dem hyser intressanta konstskatter bl. a. i form av väggmålningar. Det finns ytterligare andra tempel i Beijingområdet som jag fortfarande inte besökt så det finns mycket kvar att se..

Bhutan är ett litet men mycket spännande land i Himalaya och det står på mångas önskelista som destination. Jag har besökt Bhutan både på egen hand och ett flertal gånger som färdledare för grupper.  
I december 2013 lämnade jag Umeå och bosatte mig åter i min gamla hemstad, Helsingborg. Nu under "pandemiåren" har jag och min kinesiska fru av förklarliga skäl mest varit i Helsingborg. Vi har gjort en del resor i Danmark och Sverige men vi väntar fortfarande på att kunna återvända till Beijing och också att kunna besöka andra delar av Kina.

Här några förslag på ämnen jag kan föreläsa om:

Buddhas vägar
Bhutan åskdrakens land  

Ladakh en buddhistisk enklav i Indien
Västra Tibet och det heliga berget Kailash
Tibetansk konst

Några buddistiska tempel i Pekingområdet

Ni når mig via min mailadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.