shapeimage_1_68.png

Kom tillbaka till Peking sent i måndagskväll. Redan torsdag idag, semester kallas det, det är varmt och hög luftfuktighet även i Peking nu. Temperatur alltid över 30 grader Celsius. Yan Tao åker som vanligt till kontoret varje dag (5 dagar i veckan, här har man inte semester på riktigt samma sätt som vi har det) och jag gör ibland någon liten utflykt ”på stan” eller bort till konstgallerierna i 798 eller så gör jag ingenting.


Idag ingenting, varmt, vi planerar för fotmassage och middag ute i kväll. Idag är det dessutom torsdag så Yan Tao får inte köra bilen idag, först efter klockan 20.00, eftersom vi har en 9 som slutsiffra. Ett sätt att få ner den allt för omfattande biltrafiken i denna stad med 20 miljoner invånare. Numera får man inte heller köpa bil utan ett särskilt tillstånd och dessa tillstånd lottas ut till intresserade.
Just dessa dagar ägnar jag mest åt att läsa mina i Hongkong nyligen inköpta böcker, bl.a. The Opium War av Julia Lowell, mycket intressant med en bred beskrivning av detta ödesdigra krig i KInas historia. Idag lägger man gärna, från officiellt håll i Kina, skulden för Kinas sena moderna utveckling på detta de ”imperialistiska västmakternas” krig 1840-42. Lowell har en betydligt mera komplicerad beskrivning av vad som hände och varför. Hon har dykt djupt i kinesiska som brittiska och andra arkiv och kommer upp till ytan med ny information. Spännande. På ”att läsa listan” står sedan Henry Kissinger ”On China” en rejält tjock och mycket intressant bok, jag har gluttat i den, om KInas historia men de mest intressanta delarna är givetvis just de som behandlar hans eget deltagande som den som bidrog till USA:s och Kinas normalisering av förbindelserna 1971-72. Nästa vecka skall jag ägna åt ”fältstudier” uppe i Chengde (Jehol) Hebeiprovinsen (250 km norrut) den plats där flera av de stora kejsarna under Qingdynastin (1644-1912) tillbringade sommaren för att undkomma hettan nere på Pekingslätten. Jag har faktiskt inte varit upp dit sedan vintern 1988 så det blir spännande att se hur det har förändrats och framför allt för att se hur, och om, man har bevarat de gamla palatsen och templen däruppe. Dom är ju Gu´bevars med på Unescos lista över kulturminnesmärken. Det behöver ju inte innebära att det inte har blivit ”tivoli” av alltihop. För övrigt bifogar jag några bilder här ifrån vår lägenhet, stora bilden ovan och den här nedan är från vår gård som är grön och fin på sommaren. Om Chengdebesöket ber jag att få återkomma.

P1050388.jpg

P1050418.jpg

Här en gatuscen från Wangjing, stadsdelen där vi bor,  som man lyser upp på kvällarna med färgat ljus.