shapeimage_2009.png

Jag fick frågan häromdagen om vart jag ville resa om jag fick välja. Till Taklamakanöknen i Kina sa jag. Kanske sol- men definitivt inte en badsemester. Jag har under många år varit mycket intresserad av Sven Hedin och hans upptäcktsfärder i Asien, inte minst hans färder i Taklamakanöknen och det som ligger söder därom, Tibet.
Nu skall jag i sommar under en dryg månad färdas flera hundratals mil i Tibet. Från Peking till Lhasa, Mount Everest och till västra Tibet. Härifrån sedan vidare upp väster om den stora Taklamakanöknen. Givetvis kommer jag att samla all information jag kan om resvägar och möjligheter för just en ökenfärd. Jag vet eftersom jag varit i Xinjiangprovinsen några gånger redan att det finns en väg byggd rakt genom Taklamakanöknen, från norr till söder, eller tvärtom. Den där vägen skulle man kunna åka. Förr eller senare skall jag också göra det.

Om Sven Hedin kan man läsa i Axel Odelbergs utmärkta bok ÄVENTYR PÅ RIKTIGT – berättelsen om upptäckaren Sven Hedin av Axel Odelberg ISBN 978-91-1-301705-1. En mycket intressant bok. Rekommenderas varmt!

DSCN6865.jpgDSCN6893.jpg