Konspiration i Tibet.jpg

Sonam Wangfel Laden La (1876 - 1936) var en unik personlighet. Han föddes i Sikkim vid den tibetanska gränsen. Familjen tillhörde det övre skiktet i samhället i Darjeeling. Laden La placerades i ett Nyingmapakloster för att bli munk men togs därifrån för att få en utbildning tillsammans med brittiska pojkar. Skolan leddes av kristna jesuitpräster. Lade La bodde då i Ghumklostret i Darjeeling och där studerade han även tibetansk buddhism i Gelugpatraditionen. En kort tid arbetade han vid Bengaliska sekretariatets pressavdelning innan han rekryterades till Brittiska Imperiets polis vilka hade en styrka i Darjeeling. Här blev han den förste Sikkimes som tilldelades tjänstemans rang. Laden La var utbildad i två kulturer, den tibetanska och den europeiska. Den brittiska administrationen hade här skapat en man som inte bara kunde hantera lokalbefolkningen i Sikkim men också fungera som en mellanhand mellan tibetanerna på andra sidan Himalaya och det brittiska imperiet och dess intressen i området. Flera forskare har intresserat sig för Laden La då han spelat en viktig politisk roll i relationen mellan Storbritannien och Tibet. En biografi över Laden La är ”A Man of the Frontier”, 2006, ISBN: 81-901867-S-2. Med nytt historiskt material och tidigare opublicerade familjebilder utgör boken ett viktigt bidrag i studien av Darjeeling-distriktets utveckling och förhållandet mellan Tibet och det brittiska Indien under den tidigare delen av 1900-talet. Laden La deltog i den s k Younghusbandexpeditionen till Tibet 1903 - 04. Han var under sitt liv inblandad i många ”affärer” av politisk natur i den känsliga relationen mellan brittiska Indien och Tibet.

En kuriositet i fictionlitteraturen omkring Tibet utgör Detektivmagasinets ”Konspiration i Tibet” av Norman Daniels. Magasinet utkom 1954, i en översättning från engelska, nummer 19 i serien och kostade 50 öre. På 58 sidor berättas här en historia om de brittiska flygarna Bill Carney och Gordon Hart vars uppdrag är att sälja flygplan till Sikkim. Författaren Norman Daniels, eller Norman Arthur Danberg (1905 – 1995) som var hans riktiga namn använde ett flertal författarnamn och producerade flitigt historier för amerikanska tidskrifter och detektivmagasin. Den här historien om Tibet innehåller mycket information som Daniels uppenbarligen läst sig till. Man skall komma ihåg att vid denna 1950-talets början var Tibet hett nyhetsstoff.

 

af799841bd30f5cd0b8e5bd389f6a96d.jpg

Thubten Gyatso. "Den trettonde Dalai Lama" (1876-1933)

Dalai Lama, den nuvarande den fjortonde, hade flytt till Indiska gränsen 1951 och CIA var mycket intresserade i vad som försiggick i Tibet där Kina nu hade tagit över styret. Daniels historia är helt osannolik, eller inte, om guldsmuggling från Tibet, relationen mellan Dalai och Panchen Lama. En centralfigur i berättelsen är just Laden La och sedan utdelas det knockoutslag och avfyras pistoler och kulsprutor. Man skjuter vilt inne i Potalapalatset där Panchen Lama, en liten pojke, hålls fången av illvilliga munkar och givetvis dyker det också upp en vacker flicka i historien, Diana Dixon. Historien utspelar sig någon gång efter den trettonde Dalai Lamas död, 1933, och fram till att man funnit hans efterträdare den nuvarande, Den fjortonde Dalai Lama. Norman Daniels har uppenbarligen läst på om Tibet och sedan fabulerar han och blandar hejdlöst. Spännande? Inte direkt. Det är de vanliga busarna, några amerikaner, Arnold Tully och den ”apliknande” Mr. Burkinshaw. Tibetanerna i berättelsen skildras som några lägre stående varelser, rätt korkade rövare, "infödingar" och lämpliga mottagare av knytnävsslag och dödande kulor från de övelägsna västerländska kulsprutorna.  Här ett smakprov ur häftet: ”- Säkert sa Mike, (Laden La kallas av engelsmännen Mike) sa Bill och grinade tillbaka.  Hör du – sak samma vad Hart gör, så följer jag med dig. Allt han tänker på är att sälja flygplan, men jag vill ha lite livat då och då. Gosse, det tycks jag få här! Vad ska vi göra nu? – Ge oss iväg mot Lhasa. Men först måste vi förbereda oss. Inte här förstås, för de där banditerna väntar bara på ett tillfälle att få oss fast. Men på nätterna kryper de ihop kring sina eldar. Då kan vi smita från dem slinka förbi deras utposter längre upp i klyftan och komma upp på högplatån som är det verkliga Tibet. Då kan vi slå läger, och jag skall se till att ni två kommer att se ut som infödingar. Jag var beredd på det här ser ni.”

13-DL-in-Calcutta.jpg

Foto taget i Calcutta under den trettonde Dalai Lamas flykt till Indien 1910-11. Till vänster om Dalai Lama sitter Charles Bell, Political officer i Tibet och Bhutan för brittiska Indien. Längst upp till vänster i översta raden syns Laden La.