Krakow en gammal kulturstad i södra Polen kändes full av vitalitet och framåtanda. Vi besökte självklart ”de stora” sevärdheterna men ägnade en del tid åt det lokala konstlivet. Vårt besök sammanföll nämligen med ”Miesiac Fotografii w Krakowie 2014” en fotofestival om man så vill. Vi hann bara se snuttar av all den aktivitet som pågick. Lyckligtvis innehöll den gata där vårt hotell råkade ligga ett flertal små gallerier, både för fotografi och annan konst. Vi kunde därmed närvara vid ett antal vernissager. Mycket ungdomar, i vart fall yngre människor, strömmade till och det var trevlig stämning. Vi snubblade också över intressanta konstverk och konstnärer och några av dem är nu, om inte tidgare, representerade i Sverige, d v s i Strängnäs och Helsingborg. Här är två de två små collage jag köpte. Konstnärinnan heter Barbara Strykowska och kommer från Krakow.

         

Vi besökte också det mycket fina Mocak - Museum of contemporary Art in Krakow. Här pågår nu en stor utställning med tema ”Crime in Art”. Många internationellt kända konstnärer är representerade, allt ifrån Andy Warhol, just den elektriska stolen, och Daniel Spoerri till andra mindre kända profiler. Museets lokaler är byggda i Bauhaus-stil påminner inte så lite om Dashanzi-798 i Peking med de snedställda takfönstren som karaktäristisk profil. Ett mycket intressant besök som t o m fick oss att avstå från att besöka fabriken intill, den mera kända Oscar Schindlers fabrik som är den historiska fabriken där det som skildras i filmen ”Schindlers list” utspelade sig under den tyska ockupationen. Vi hade redan besökt Auschwitz/Birkenau under nästan en heldag så det kändes som att det gick att skjuta upp besöket hos Schindlers till nästa gång vi återvänder till Krakow. Det kändes nämligen som att denna stad kräver flera besök. Givetvis kunde vi inte hoppa över ett besök hos den lilla damen. Ja inte vilken dam som helst utan Cecilia Gallerani. Hon som håller en vit hermelin i famnen. Konstnären, Leonardo da Vinci. Hon har enkelrum och man kan där tillsammans med säkerhetspersonal beundra hennes skönhet.

Övriga bilder nedan från Mocak, exteriör, ett av verken från Crime in art, en parafras på Velazques och Francis Bacon om man så vill.