Den 15 juni startar åter färden till västraTibet. Målet är berget Kailas och en fyra dagars vandring runt detta heliga berg. För de tibetanska buddisterna är detta den heligaste platsen. För hinduer som dyrkar Shiva utgör berget guden Shivas boning och för anhängare av den gamla Bon-religionen, Tönpa Shenrabs följeslagare, är detta en helig plats. Man vandrar runt berget, gör en s k Kora eller en Parikrama som buddhister respektive hinduer kallar det. Bonanhängarna går inte med klockan utan mot den. Detta innebär att vi kommer att möta Bonpos på vår väg runt berget. Det råder ingen fiendeskap mellan dessa olika riktningar, alla samsas och alla är lyckliga över att kunna göra denna viktiga pilgrimsvandring. 

 

Information inför resan på gång

Just nu sitter jag och skriver ny och uppdaterar information som skall skickas till deltagarna inför resan. Det är riktigt roligat att göra det, det känns nästan lite som om resan redan börjat, jag är där. Så är det verkligen inte, det är några månader dit och vägen är lång. I år kommer vi ändå att åka avsevärt kortare sträckor än jag gjort vid mina två tidigare resor till västra Tibet. Vi kommer nämligen att flyga inrikes från Lhasa bort till Senge Tsangpo (Ali - Shiquanhe) eller till Gunsa som platsen heter där den nya flygplatsen ligger. Härifrån skall vi dessutom kunna färdas i en mindre buss till Manasarovar och Darchen där vår vandring börjar. Jag har i år också lagt till en dag på vandringen, man brukar göra den på tre dagar, men nu blir det fyra dagar, alltså mera tid att ta in omgivningen. De tibetaner som gör vandringen är oftast fattiga människor som har gjort en mycket lång resa hit. Ibland ända från de östra delarna av Tibet, Kham, eller längre bort. Men de är uppfyllda av glädje över att få göra denna meriterande vandring. 

Vandringen

Vandringen är 53 km runt berget och högsta höjd som skall uppnås är i passet Drolma La som är 5630 meter över havet. Här gäller det att ta det lugnt. Men känslan när man tagit sig upp hit är överväldigande, något man kan vara lycklig över länge. Färden ner från Drolma La passet är knagglig och man bör inte stressa här. Väl nere i dalen Lham chu, öster om berget, är det återigen lättgånget och gräsmattorna breder ut sig runt bäckarna som rinner här. En övernattning vid och ett besök i klostret Zuthrul Phuk gör man på morgonen innan sista dagens vandringsetapp påbörjas. Nu går det nedåt hela vägen och sådär en fyra timmar senare är vi tillbaka i Darchen. Nu väntar några dagar med långa körningar bort till Tingri och upp till Mount Everest bascamp (norra sidan). Här får vi hoppas att vi har vädret på vår sida och att bergen Cho Oyu, Everest, Lhotse och Makalu  behagar visa sig så som de gjorde här på bilderna från sommaren 2009.