shapeimage_1_62.png

Fredagen bjöd på hyggligt svalt väder, tack vare regn under natten blev det bara 28 grader under dagen. Idag lördag blå himmel och 36 grader i Peking. På fredag eftermiddag åkte jag till Dashanzi 798, konstgalleriområdet här i Peking. Här firar nu kommersialismen triumfer, mängder av gallerier men också nu många små butiker som säljer allt mellan himmel och jord, mest s k designprylar i vid bemärkelse. Små lerfigurer med olika uttryck, t.shirts i mängder och massor av sådant som ”ser ut som konst”. Sen finns det ett antal seriösa gallerier som visar bra konst, fotografi, skulpturer och installationer av olika slag.

Videokonst verkar vara på modet nu i många gallerier förväntas man gå bakom skynket eller in i ett mörkt rum där en eller flera bilder projiceras. Det händer inte så mycket och man känner sig ofta lite otålig eller kanske rentav besviken. Några intressanta gallerier finns det, exempelvis Faurschou, som visar viktiga verk av CHEN ZHEN 陈箴 en kinesisk konstnär som dog 2000, och Ullens Center for Contemporary art som visar samtidskonst från Indien i en stor mönstring. Ullens kommer i november att för första gången i Kina visa verk av Marcel Duchamp! Intressant eftersom hans verk även här har många efterföljare. Detta kommer att framgå då det samtidigt skall visas verk av kinesiska konstnärer s k ”hommage a Duchamp-verk”.
Pace Beijing visar den japanske fotografen Hiroshi Sugimotos intressanta stor svartvita fotografier i sina häftiga ”Bauhauslokaler”, estetik på hög nivå. Jag besökte säkert ytterligare 15 gallerier av de över hundra som finns i 798 idag. Här skall bara nämnas Galleria Continua som visar en egyptisk konstnär, Moataz Nasr, vars stora verk är benämnt ”The Tunnel” här återspeglas tydligt den pågående omvälvningen i Egypten exempelvis i den ”poliskedja” man måste trycka sig igenom för att komma in i galleriet. Ja poliserna är uppblåsbara dockor som bara når till knähöjd men besvärligt nog för en ordinär galleribesökare. När såg vi samtida egyptisk konst i Sverige?
I 798 kan man också hitta många graffitiverk, av skiftande kvalitet, en förmåga som dykt upp är ANIU Aerosol som gör kluriga verk ”á la Banksy” som detta ovan där en polisman sprayar en text som lyder ungefär så här i översättning ”Om du inte gör som jag säger så sparkar jag dig i arslet”. Mycket av spraykonsten i området är helt ointressant av typen tags och andra rätt kass målningar men det finns några undantag ANIU Aerosol får anses vara ett av dessa undantag.

DSCN0309.jpg

P1050714.jpgP1050715.jpg