P1050643.jpg

Rätt varmt och fuktigt, det har regnat en del i Peking de senaste veckorna. Anlände Peking torsdag tidigt på morgonen och resten av torsdagen ägnades huvudsakligen åt att återerövra den förlorade nattsömnen från flygresan ut. D v s jag sov mest hela dagen. skönt att kunna göra det utan att känna att man missar något väsentligt. Under fredagen firas ”Drakbåtsfestivalen” i KIna. Inga aktiviteter här i Peking mest i södra Kina men många är lediga även här uppe i norr. Vi passade på att besöka Caochangdiområdet som ligger nära oss här i Wangjing. I Caochangdi bor och arbetar ett flertal av Kinas framträdande samtida konstnärer. Här finns också flera bra konstgallerier och bland dem ”Three shadows gallery” som är ett fotogalleri men också har Kinas främsta bibliotek för fotolitteratur.

Vi noterade att det under lördagen var vernissage för en ny utställning i den del av galleriet som kallas ”+3”. Vi återvände alltså under lördagens eftermiddag för att se bilder av en fotograf vid namn Aluss., han kommer från Inre Mongoliet, den kinesiska delen av Mongoliet alltså. Han arbetar mycket medvetet med analogt fotograferande där han experimenterar med gammal film och egna framkallningsvätskor, inte Lomografi då han mera medvetet framställer sina bilder. I förstone kan man dock få intrycket att ”allt gick åt helvete” vid framkallningen. Efter preparering skriver han ut bilderna i stort format. Priserna är fortfarande rätt överkomliga 10 - 25.000 RMB (ungefär detsamma i SEK) beroende på formatet. Hans motiv är hämtade från ”det mongoliska gräslandet” och öknarna borta i väst. De stora ”hästbilderna” i färg är fantastiskt fina och här övervägs inköp till samlingarna. Galleriet visar också en mycket stor samling foton av olika fotografer som inbjudits till den årliga ”stipendiatutställningen”. Många intressanta bilder. Söndag vila halva dagen och sedan iväg till ramverkstaden för att fixa med några inramningar och uppfordringar på siden dvs de man på engelska kallar ”scroll painting”.
ETT TIDSKRIFTSFYND
På väg till middag på lilla koreanska restaurangen och en underbart god ”Korean BBQ” inhandlade vi en tidskrift som ges ut i Shanghai, heter ”The Bund”. Vem pryder omslaget om inte stadens store son författaren Li Li numera bosatt i Shanghai och Shenzen. Li Li har ett förflutet i Umeå men det är inte det han känd för. Det är framför allt att han skrivit och publicerat en rad uppmärksammade diktsamlingar på svenska och kinesiska samt inte minst att han har översatt nobelpristagaren Tomas Tranströmmers poesi till kinesiska. Li Li talar och skriver nämligen alldeles ypperlig svenska! The Bunds huvudartikel i detta nummer är den om Li Li och hans båda barn, Simon och Vera, detta med anledning av ”Fars dag”, hur är det att vara ”litteratör och far” kan man mycket kort sammanfatta innehållet i artikeln. Artikeln är bildsatt med utomordentligt fina bilder fotograferade av Li Li själv. Numera träffar jag Li Li mycket sällan, tyvärr, det var ju oftare när han bodde i Umeå under 1980-talets slut. Så gick fyra dagar som i ett ögonblink i måndag morgon skall jag ta itu med packning och utrustning inför min avfärd med tåg till Lhasa i Tibet. Håller nu tummarna mycket hårt för att alla tillstånd är på plats om några dagar.

P1050642.jpg

Foto: Yan Tao