shapeimage_1_65.png

En vacker och varm tisdagskväll har jag bestämt träff med Ylva & Maggan som är i Peking för att titta på hotell inför nästa säsong. Jag har ägnat eftermiddagen åt Nanluoguxiang, ”södra klocktornet gatan” för att fotografera. Gatan ligger norr om Förbjudna staden uppe vid Klock- och trumtornet alldeles i närheten av de ”norra sjöarna”. Det börjar ju dra ihop sig till att jag på allvar måste sortera bilder inför höstens utställning på Västerbottens museum. ”Kina - Tre tider tre fotografer” som jag skall skapa tillsammans med Åke Norström  och Låke Stomfelt.


Att jag valde denna gata denna dag var inte bara för att fotografera utan också för att kolla vad som hänt sedan sist. Det är åtminstone två år sedan jag var där, Peking är stort, så jag antog att en del hänt. Ylva ville också höra min åsikt om att eventuellt lägga ett besök på denna gata där som ett programinslag för några turistgrupper. Visst har det hänt en del, det har hänt mycket, massor av nya butiker, ännu flera barer och kanske något mindre chans att man möter ”lokalbefolkning”. Men lokalbefolkningen finns där det bor fortfarande många människor i området i s k ”hutonger” namnet på gränderna i stan.
Massor av turister ja, företrädesvis från Kina och övriga Asien. Men rätt trevligt. Det trevligaste är kanske ändå att många kineser idag har tid och råd att turista i sitt eget land.
Några lao wai (utlänningar) syntes också i vimlet i form av ”backpackers” som antagligen bor på något av de småhotell eller vandrarhem som finns i grannskapet. Jag strosade gata upp och ner och upp igen. Tog en kall öl på en liten bar och köpte mig två T-shirts. Tog en hel del bilder innan det var dags att infinna sig vid Zhonglu (Trumtornet) för att träffa damerna för middag. Denna middag intog vi på en vietnamesisk restaurang, Nuage, som har god mat och kallt vitt vin. Här åt vi gott i kvällsbrisen med utsikt över vattnet. Några timmar senare strosade vi vidare längs den berömda ”Lotus lane” som numera har live music i varje bar vilket gör att området har ett märkligt ljudmix. Här säljer också aningslösa försäljare laserpennor med grön stråle för en billig peng. Ingen verkar fatta att man inte skall använda dessa som leksaker. Vi får hoppas att denna leksaks levnadsbana blir kort så brukar det vara, nästa sommar är det något annat man säljer. Sådär framåt 23-tiden tog damerna taxi till sitt hotell och själv började jag också jaga en taxi. Det kan vara rätt knepigt vid denna tid i Peking, några tunnelbanelinjer slutar köra vid 23-tiden och man är ju inte direkt ensam i stan om att försöka få tag i en taxi. En tjugo minuter senare var jag dock på hemväg och snart också tryggt i soffan med en kopp te med honung och citron, välbehövligt eftersom jag dragit på mig en sommarförkylning. Igår idag, torsdag, mest i sängen med en trave böcker. Känns lite trist och dessutom är bra mycket mer jag skall hinna med innan avfärd till Sverige nästa vecka.

P1020055.jpg