Anlände Chengdu igår mitt på dagen. Man blir trött av att flyga långt, och det har jag gjort. Men idag var krafterna åter på plats och jag inledde dagen med en mycket lång promenad bl a förbi det hotell där vi brukade bo med Tibetgrupperna på väg till Lhasa, med flyg från Chengdu, för 30 år sedan. Jinjiang Binguan finns kvar, numera 5-stjärnigt. Ja hela Chengdu verkar ha blivit uppgraderat. Varuhus, jättehöga skyskrapor och numera Kinas 5:e största stad med mer än 15 miljoner invånare. Jag träffade också min trevliga kollega som jag skall jobba tillsammans med under denna kommande resa. Resan går upp mot Tibet, dock inte in i Autonoma regionen, vi håller oss i Sichuan och Yunnan. Dock är det så att det i dessa områden finns en stor tibetansk befolkning. Behändigt att kollegan då också råkar vara tibetan. I morgon skall jag också ta mig ut och iväg på sightseeing på egen hand. Det blir bort från Chengdu och till Sanxingduimuséet med intressanta fynd från Kinas bronsålder. Ser jag fram emot. Kvällens middag avåt jag på en liten Hot Pot restaurang här i närheten av mitt hotell. Bra med Chengdu är att det finns massor av små restauranger med mycket god mat till lägre priser än vad man får ge för motsvarande i Peking. En annan iakttagelse jag gjorde idag är att det här finns tusentals ”svarttaxi mopeder” som ljudlöst kryssar fram precis varsomhelst, på gatorna, på torgen, på trottoarerna ja Gud vet var. Man hoppar upp på dessa MC eller mopeder vad det nu är. De går på el via uppladdningbara batterier och kostar inte många yuan för en kortare färd. Trafiksäkert? Knappast och det gäller att se upp när man är ute och går, närsomhelst kan man ha en bakom ryggen. De går dessutom fort och som sagt ljudlöst.


En del är sig annars likt här. Mest likt är den jättestora statyn av gamle ordföranden Mao Ze dong. Han står säkert kvar på Tianfu guangshang och vinkar till medborgarna. Se bild ovan. Bilderna nedan från dagens promenad och kvällens middag.