P1060549.jpg

Bilden ovan: Väggmålning i Centralasiatisk stil. 1000-talet, i klostret Drathang, Tibet. Tucci besökte klostret under sin sista Tibetexpedition 1948. Foto Paul M. Grahn 2004.

TIBETKÄNNAREN GIUSEPPE TUCCI

w234_Tucci.jpg

Från 5 December 2014 till den 8 mars 2015 visades på Museo Nazionale dÀrte Orientale- ”Giuseppe Tucci” i Palazzo Brancaccio i Rom en specialutställning med namnet ”Discovering Tibet – The Tucci Expeditions and Tibetan Paintings”.  I samband med utställningen utkom också en bok med samma namn. Curator för utställningen och huvudförfattare till  boken har varit Deborah Klimburg-Salter, Ph.D. (1976) Harvard University, Department of Fine Arts, (1990). Hon är för närvarande professor i asiatisk konsthistoria vid Institutionen för konsthistoria, vid universitetet i Wien. Där leder hon också tvärvetenskaplig forskning om kulturhistoria i västra Himalaya, 1000- till 1400-talen. Hennes forskningsintressen inkluderar konsthistoria och arkeologi i Afghanistan, norra Indien, Tibet och Pakistan och hon är författare till flera monografier, varav Tabo - en lampa för kungariket: ”Early Indo-tibetan buddhist art in western Himalaya” (Milano, 1997; New York 1998), är den senaste

P1150281_copy.jpeg

Den italienske tibetkännaren Giuseppe Tucci har skrivit många böcker om Tibet. Tucci genomförde åtta vetenskapliga expeditioner till Tibet och dess grannländer under 1930-  40- och 50- talen och anses vara den främsta auktoriteten på Tibet.

Här är en sammanställning av Giuseppe Tucci´s forskningsresor i Tibet som visar vilken väg och vilka orter han besökte:

 Juni-Oktober 1933

Manali, Rohtang pass, Chandra valley, Kunzum pass, Osar,

Tabo, Nako, Shipki pass, Tiak, Rabgyeling, Shangtse, Gartok,

Tholing, Tsaparang, Shipki Pass, Chini, Sarahan, Simla

Medresenär och fotgraf Eugenio Ghersi

Juni-Oktober 1935

Almora, Taklakot, Khojarnath, Manasarowar lake, Kailash,

Kyunglung, Mangnang, Tholing, Tsaparang, Phyang, Dunkar,

Gartok, Tashigang, Leh, Shrinagar

Medresenär och fotograf Eugenio Ghersi

Maj-September 1937

Gangtok, Yatung, Samada, Iwang (Yemar), Gyantse

Medresenär fotografen Fosco Maraini

April-September

1939

Gangtok, Kampadzong, Sakya, Lhatse, Jonang, Tashilhunpo-

Shigatse, Narthang, Zhalu, Pokhang, Gyantse, Samada,Yatung,

Gangtok

Felice Boffa Ballaran och Giulia Nuvoloni Tucci som fotograferade

April-Oktober 1948

Gangtok, Yatung, Gyantse, Lhasa (visit also Ganden), Chushul,

Samye, Ngari Tratsang, Zingji, Chonggye and Yarlung valley,

Gyantse, Shigatse, Rhe, Kampadzong, Gangtok

Piero Francesco Mele, Regolo Moise och Fosco Maraini, fotograf

Denna bok ”Discovering Tibet – The Tucci Expeditions and Tibetan Paintings”är ett mycket välkommet bidrag till kunskapen om Tibet och Tucci´s  expeditioner. Boken är i stort format, utgiven av det berömda konstboksförlaget Skira, och innehåller informativ text om Museo Nazionale dÀrte Orientale - ”Giuseppe Tucci” dess tillkomst och utveckling. Utmärkta färgbilder av bl a de thankas (tibetanska buddhistiska målningar) som Tucci köpte i Tibet finns med och de har dessutom mycket noggranna förklarande texter. Dessutom många svart-vita foton från expeditionerna av deltagare och personer man mötte eller samarbetade med under dessa. Dessa bilder kommer från det stora fotografiska arkiv som finns på Museo Nazionale dÀrte Orientale - ”Giuseppe Tucci” i Rom. Tucci fotograferade inte själv men hade alltid en fotograf med på sina expeditioner då han insåg värdet av att dokumentera den tibetanska kulturen och de kloster och tempel han studerade. Idag utgör bildarkivet en mycket värdefull källa till kunskapen om Tibets gamla kultur då stora delar av denna grundligt förstördes under 1950-talet och inte minst under den kinesiska kulturrevolutionen 1966 -76.

Jag har själv under fyra resor till området i västra Tibet (Ngari) kunnat se de rester som finns kvar i bl a den gamla huvudstaden i Gugeriket, Tsaparang och i det berömda Tolingklostret.

Jag har också under många år intresserat mig för Tucci och hans forskning. Ännu har jag inte kunnat införskaffa hans stora verk ”Tibetan painted scrolls”. Boken är fortfarande ett av standardverken om tibetanskt thangkamåleri, 3 volymer utkom 1949. Denna originalutgåva kostar idag 5000 US dollar! Böckerna har även utgivits senare, 1999 av SDI i Bangkok, även den upplagan är dyr, kostar uppemot 1500 dollar. Ytterligare en utgåva finns från Orchid Press i Bangkok (2006)

Tucci besökte under sina Tibetexpeditioner många av de platser som jag själv senare haft möjlighet att besöka ett flertal gånger. Ett flertal av dessa tillhör inte de mera framträdande turistmålen idag utan istället handlar det ofta om mycket gammal buddhistisk konst i form av väggmålningar eller skulpturer i mindre och idag rätt oansenliga kloster.

 

P1060568.jpg

Klostret Drathang, femtio kilometer sydväst om Lhasa utmed vägen mellan Gongkar flygplats och staden Tsedang. Klostret är nu åter öppet efter att ha använts som sädesmagasin sedan 1950-talets slut. Tucci besökte Drathang 1948. Jag har besökt Drathang två gånger 2004 och 2012. Foto: Paul M. Grahn 2012.

Ett exempel är det lilla klostret Drathang som till stora delar har relativt välbevarade väggmålningar från 1000-talet. Klostret Sakya, här köpte Tucci mängder av thangkamålningar, med sitt väldiga bibliotek och inte minst lämningarna i västra delarna av Tibet. Även i Nepal har mina och Tucci´s vägar korsats t ex i det fantastiska Kaiser Library i Kathmandu. Det visar sig att Tucci lärde känna ägaren Kaisher Bahadur när denne var Nepals ambassadör i Lhasa. De träffades sedan i Kathmandu 1954. En annan intressant person som Tucci var bekant med är Peter Aufschnaiter, som tillsammans med Heinrich Harrer bodde i Lhasa i sju år efter flykten från det brittiska fånglägret i norra Indien. Aufschnaiter bosatte sig efter 1951 i Kathmandu där han sedan levde fram till sin bortgång 1975. Jag skall återkomma till Aufschnaiter i ett senare blogginläg då han var en mycket intressant person.

 

Transhimalaya - Tucci.jpg

Tucci´s TRANSHIMALAYA (ISBN 0214653234) behandlar Tibetregionens pre- och protohistoriska tid. Ett ämne som få andra författare gett sig i kast med. Boken är ett av de grundläggande verken om denna tid. Tucci är som ovan sagts en av de mest erfarna resenärerna i Tibet. Han färdades till fots och till häst under sina resor i Himalaya. Han talade och läste tibetanska så han var väl förberedd. Boken behandlar bl a de intressanta mycket gamla metallföremål som går under beteckningen thokchag´s. Detta är en bok jag haft stor glädje och hjälp av sedan jag köpte den 1974 i Fritzes bokhandel i Stockholm.

Av Tucci´s böcker finns översatt till svenska endast TIBET - Lamornas land utgiven av Rabén & Sjögren 1967. Denna bok utkom uppenbarligen i stor upplaga för manser den ständigt utbjuden till försäljning på Bokbörsen. Boken är en utmärkt introduktion till Tibets gamla kultur. En annan bok av Tucci är TO LHASA AND BEYOND (ISBN 0-937938-57-2) vilken beskriver den sista expeditionen till Tibet 1948.

 

P1150286.jpeg

En värdig efterföljare till Tucci som ägnat 20 år åt långa fotvandringar i Tibet är amerikanen John Vincent Bellezza som 2014 publicerade sin THE DAWN OF TIBET – THE ANCIENT CIVILISATION ON THE ROOF OF THE WORLD. ISBN 978-1-4422-3461-1. Bellezza är en oberoende forskare och arkeolog som vandrat i de delar av Tibet som vi andra bara har sett glimtar av eller studerat på en karta. Liksom Tucci skriver och läser Bellezza tibetanska, talar kinesiska och är bevandrad i flera av de äldre tibetanska skriftspråken som användes under förbuddistisk tid. Ett av hans tidigare grundläggande verk är  ANTIQUITIES OF UPPER TIBET – PRE-BUDDHIST ARCHAEOLOGICAL SITES ON THE HIGH PLATEAU. (FINDINGS OF THE UPPER TIBET CIRCUMNAVIGATION EXPEDITION 2000). ISBN 81-87392-25-8. Publicerad 2002. Denna rapport är ingen lättsam läsning, det är en vetenskaplig rapport och kräver inte bara grundläggande kunskaper om Tibets geografi, historia och arkeologi utan också erfarenhet av tibetanska förhållanden för att man skall kunna tillgodogöra sig innehållet.

Åter till Giuseppe Tucci och hans böcker så vill jag nämna hans Journey to Mustang från 1952. Denna bok finns nu återutgiven av Ratna Pustak Bhandar i Kathmandu, Nepal 2003. Tyvärr i häftat format där bladen snart befinner sig i ett lösbladssystem. Tucci var återigen här en av de  första västerländska besökarna till detta tibetanska, då fortfarande, självständigt styrda kungadöme inom nuvarande Nepals gränser.

Mustang har under många år legat högt upp på min lista över platser i Himalaya jag vill besöka. Än så länge har det inte kunnat genomföras, vi får se om det kan bli av.

En av Tucci´s ”tunga” böcker, inte viktmässigt och bara omfattande 140 sidor,  är The theory and practice of the Mandala (ISBN 0 09 061331 5) Här beskriver Tucci de grundläggande doktrinerna bakom teorin och praktiken i s k Mandalas. (Tib. Kyilkhor). Mandalas, cirkelrunda bilder, används inom den tibetanska buddhismen, även inom hinduismen, vid religiösa ceremonier. Det här är ingen lättillgänglig bok, ämnet är svårt att sätta sig in i och även om jag genom åren läst igenom den här boken några gånger, köpte även den 1974, så vet jag fortfarande inte om jag verkligen förstår allt.

 

                         Tibet - Lamornas land Tucci.jpg  Mandala - Tucci.jpg

Journey to Mustang.jpg

Det är svårt att  föreställa sig ett rikare och mer spännande liv än Giuseppe Tuccis (1894--1984), han kan med rätta kan anses vara en av de moderna orientaliska studiernas fäder men också en av de centrala huvudpersonerna i den italienska fascismens kulturpolitik i Asien. Från hans första expeditioner från Himalaya till Ganges, till hans möten med ledare som Gandhi, Tagore, Dalai Lama, Subhas Chandra Bose, till hans roll som Mussolinis talesman i Indien och Japan-Tuccis är ett mänskligt äventyr oupplösligt knutet till det moderna Italiens historia, som han själv hjälpte till att smida. Bland annat denna mera okända sida av Tucci´s liv skildras i boken  ”Mussolinis Explorer – The adventure of Giuseppe Tucci and Italian policy in the Orient from Mussolini to Andreotti” (Volume 1) 2015 av Enrica Garzilli.  Det här var en bok som jag kastade mig över och med stor förväntan, nu tyvärr fortfarande väntar på de övriga 8 delarna som har utlovats. Dessvärre verkar dessa inte vara på väg. Varför vet jag inte och jag har inte lyckats få någon information om och när de skall publiceras.

P1150285.jpeg