P1050735.jpg

Utsikt över Paris mot Eifeltornet från Centre Pompidou i december 2016.

10 dagar i december 2016 tillbringade jag i Frankrike hos bror och svägerska. Vi gjorde några trevliga utflykter in till Paris men också till den mindre staden Rambouillet. Här väntade i deras fina kulturhus en utställning som jag sett fram emot att få se, ”Image-In Tibet – Exposition - D´artistes contemporains Tibétains”. D vs samtida tibetanska konstnärer. En stor och fin utställning där jag också fick återse verk av tibetanska konstnärer som jag sett tidigare, några har jag också träffat i Peking och i Lhasa, men också många nyare verk. Detta är en utställning som borde visas på flera och mera framträdande platser och varför inte också i Sverige.

En annan dag åkte vi till Poissy för att se Villa Savoye, ritad och uppförd av Le Corbusier 1931. Vi fick där en specialvisning av den lilla vaktmästarbostaden just innanför grinden till trädgården. Den lilla vaktmästarbostaden är  nyrestaurerad och ännu inte öppen för allmänheten. Villa Savoye är en i raden av de utomordentligt ”moderna” villor som Le Corbusier ritade under 1930- och 40-talen. Den bytte ägare flera gånger och blev med tiden mycket nedsliten, höll på att gå under helt, men är idag räddad och ett franskt nationellt monument, ”Monuments Nationaux”.

P1050623.JPG

Villa Savoye i Poissy 

Jag tillbringade också större delen av en dag i Paris med att vara en riktigt flitig utställningsbesökare. Brodern och jag började dagen på Svenska Institutet där vi tillsammans såg Annika von Hauswolffs fotoutställning. Jag intog sedan en god sopplunch i den lilla restaurangen som finns i Svenska Institutet. Kan rekommenderas. Vandrade sedan själv vidare till Picassomuseet för att se ”Picasso & Giacometti”. Därifrån till fots bort till Centre Pompidou för att se två stora utställningar, René Magritte och Cy Twombly. Här var det som vanligt långa köer. Avslutade under sen eftermiddag med att se en fantastisk utställning på Musée Guimet ” Des Empereurs Á L´art Déco - Jade”. Här såg jag för första gången jadeföremål som lånats in från Nationalmuseet i Taipei. De permanenta utställningarna i museet är sevärda vid varje besök så jag ägnade även dessa en god stund. Fem utställningar på en dag är ungefär vad jag klarar. Tåget ut till Orgerus för att vila. Den 24:e december tog Per och jag tåget in till Paris för att se en utställning på en speciell skola vid namn ”Art 42”. Den skall jag återkomma till senare för den förtjänar uppmärksamhet. Utställningen bestod av en stor samling s k ”Street Art”. En samling som byggts upp av Nicolas Laaugero under nästan 20 år. Här återfanns alla de ”stora” namnen inom street art som Banksy, Invader, Jef Aerosol, Monkey Bird, Rero och Shepard Fairey (Obey) och många andra. En mycket imponerande samling utställd i skolans fina lokaler. Vi fick en egen engelsktalande guide en förstaårselev, från Marocko, som tog oss runt. Han studerade datavetenskap på skolan men hade även  goda kunskaper om Street art. Ett mycket trevligt besök.

 

P1050688.JPG

Centre Pompidou visade bla René Magritte och Cy Twombly

P1050829.JPG

Street Art på skolan "Art 42"

P1050680.jpg

Porträtt a Dora Maar av Picasso från Musée Picasso

P1050698.jpg

En av de mera berömda Magrittemålningarna "Detta är ingen pipa"

Några dagar senare besökte vi Fondation Louis Vuitton för att se ”Icons of Moderna art – The Shchukin Collection” från Moskva. En makalöst fin utställning med alla de där verken jag bara sett i konstböcker tidigare. Vi i franska familjen intog sedan en alldeles fantastiskt god lunch tillsammans på restaurang, det är nämligen en särskild dag den 26 december. Kvällen avslutade vi så i Orgerus med utomordentligt god Champagne och som vanligt god mat. Den 27:e klev min bror upp mycket tidigt och skjutsade mig till järnvägsstationen i Tacoginiers för min vidare transport till flygplatsen Charles de Gaulle.

På flygplatsen mötte jag sedan tidig denna morgon en alldeles särskild person. Vi flög till Köpenhamn och tillbringade sedan nyåret och veckan därefter här hemma i Skåne. 

P1050621.JPG

Vaktmästarbostaden vid Villa Savoye i Poissy

P1050609.jpg

Två målningar från utställningen med Tibetanska samtidskonstnärer i Rambouillet

P1050607.jpg

 

"Utan titel - Lexington 1951 av Cy Twombly

P1050713.jpg