P1000748.JPEG

"Hallen där man ber om goda skördar" - (Qiniandian) Foto: Paul M. Grahn 28 november 2007

Söndag och sol över Peking. Vi bestämde oss för att göra något vi sällan gör. Åka till ett av de där “måste ses” för turister i Peking, Himmelens tempel (Tiantan). Mitt på dagen gav vi oss iväg i bil till templet/parken som ligger i södra delen av staden. Mycket trafik, det är söndag och alla får köra oavsett registreringsnummer. Beroende på registreringsnummer har man annars som privatbilist körförbud en dag i veckan. På veckosluten är det fritt fram för alla och det märks. Där vi hade tänkt parkera var avspärrat för ombyggnation så vi fick leta oss lite längre bort från södra ingången till tempelområdet. Jag hade föreställt mig att det skulle vara många besökare, det var det. Mer än 99 % var kinesiska besökare, vi såg högst ett tiotal utlänningar. När man löser entrébiljett kan man välja att se allt eller delar av tempelanläggningen, många Pekingbor vill bara promenera i parkområdet. Jag behöver inte välja då jag har uppnått en så aktningsvärd ålder att jag får gå in fritt överallt, visar passet och går in. Det gäller flera av  “turistattraktionerna” i staden dock inte “Förbjudna staden”, där är mitt rabatterade pris endast 20 CNY.  Yan Tao valde att hålla sig utanför de avgiftsbelagda byggnaderna men jag ville se hur det ser ut idag. Jag har inte varit i Himmelens tempel sedan april 2017. Då ledde jag en grupp för Kinaresor - HD/Sydsvenskan till Peking, Pingyao och Xian.

L1200598.JPG

"Hallen där man ber om goda skördar" - (Qiniandian) Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

Detaljbild av de vackra utsmyckningarna på "Hallen där man ber om goda skördar" - (Qiniandian) Foto: Paul M. Grahn 14 maj 2006.

Det är gjort förändringar eftersom besökstrycket har ökat när nu kineserna själva i mycket större utsträckning “turistar” i sitt eget land. Givetvis vill de se huvudstaden och dess sevärdheter. Metallstaket skyddar nu de gamla balustraderna av marmor. Räcken som bildar omfattande långa fållor för köande besökare har ställts upp. Det är med antalet besökare som bilarna i Peking. För 20 år sedan trodde vi att “nu kan det inte bli fler, det går bara inte.” Vi hade fel, det vi såg då var bara början på vad som skulle komma. 

L1200594.JPG

En del av de metallstaket som är nödvändiga för köerna när besökstrycket är som störst. Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

När man säger “Himmelens tempel” (Tiantan) så menar man kanske ofta några av de mest spektakulära byggnaderna i anläggningen som t.ex. “Hallen där man ber om goda skördar” eller “Det kejserliga himlavalvet”. Anläggningen är kolossalt stor, hela ytan är 2,7 miljoner kvardratmeter, mer än dubbelt så stort som Kejserliga palatset (Gu gong). Det tog fjorton år att bygga den första versionen av Himmelens tempel. På området som utgör tempel- anläggningen låg ursprungligen flera byar vars befolkning tvångförflyttades. Himmelens tempel är det största tempelkomplexet i Kina. Inom området finns 92 olika palatsbyggnader. I Peking finns även Jordens-, solens-, månens- och jordbrukets tempel vilka alla idag används som parkanläggningar. Himmelens tempel var det viktigaste och hit begav sig kejsarna på bestämda tidpunkter som ombud för att be “Himmelens härskare” om goda skördar och beskydd för det kinesiska folket.

Arkitekturen är den klassiska för Ming- (1368 – 1644) och Qingdynastin (1644- 1911). I alla konstruktioner finns en slags “nummerologi” som bygger på talet 9, det högsta enskilda talet. Talet nio multipliceras så att exempelvis en balaustrd består av 72, 180 osv. kvardrater. Golvet i en byggnad kan ha ett antal marmorplattor multiplicerade utifrån talet 9. 

tiaantan_girls.jpg

Ett par damer från Qingdynastin (1644 - 1911) som förirrat sig in i framtiden? Nej men kanske de tidstypiska kläderna får dessa besökare att känna historiens vingslag. Numera ser man ofta att det i anslutning till de historiska sevärdheterna finns entreprenörer som hyr ut "tidstypiska kläder" Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024.

Vi gick in via den södra ingången, det finns en i varje väderstreck, så jag började med att besöka “Det cirkelrunda altaret” (Yuanqiutan) tillsammans med hundratals andra besökare där många gjorde tappra försök att ställa sig på den stenplatta som utgör altarets mitt. Här kan man om man är ensam här få en ekoeffekt av den balustrad som omger altarets övre del. Med så många samtidiga besökare var det nog ingen som lyckades höra något av den effekten idag. den cirkelrunda byggnaden 

L1200579.JPG

Ett rökelsekar och en av trapporna upp till “Det cirkelrunda altaret” (Yuanqiutan) Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

L1200580.JPG

Trängsel runt mitten av “Det cirkelrunda altaret” (Yuanqiutan) Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

 

 

L1200584.JPG

Vid entrén in till “Det kejserliga himmelsvalvet” (Huangqiongyu). Många besökare men  köandet gick snabbt. Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

“Det kejserliga himmelsvalvet” (Huangqiongyu) som är byggd under kejsaren Jiajings regeringstid (1530). En rund form med ett dubbelt tak. Här förvarade man gudarnas tavlor som skulle användas vid ceremonin för att dyrka himlen. Denna hall byggdes om under kejsaren Qianlongs regeringstid (1752). Hallen är omgiven av en hög mur och även här såg jag besökare som försöka kommunicera med någon som stod längre bort utefter muren. Det sägs att även om man talar lågt kan man höra vad som sägs på motsatt sida av den cirkelrunda muren. Inte heller detta lär ha fungerat nu när hundratals besökare är där och pratar högt.

L1200588.JPG

“Det kejserliga himmelsvalvet” (Huangqiongyu) Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

Hallen har en höjd på 19,5 meter och en diameter på 15,6 och är ett mästerverk av antik arkitektur i Kina. Även här har man ställt upp massor av brunlackerade metallstängsel, jag har sett hur det såg ut här för nästan 40 år sedan och tycker att det förtar en del av den vackra arkitekturen. Men allt har sitt pris, om man vill ha något kvar av detta. Det märks att markteglet på vissa utsatta platser har blivit mycket slitet.

L1200593.JPG

En bit av den 360 meter långa  bron (Danbiqiao) Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

För att ta sig vidare norrut går man på Den långa bron” (Danbiqiao) som är en 360 meter lång upphöjd gångväg från “Det kejserliga himmelsvalvet” till Hallen där man ber om goda skördar”. Bron lutar svagt uppåt det är en skillnad på några meter mellan den södra och norra änden. Det finns tydligt utmärkta delar på den nästan trettio meter breda gångvägen. I mitten på vita marmorplattor går vägen för gudarna, här fick ingen dödlig gå, inte ens kejsaren. Den östra vägen var avsedd för kejsaren och den västra för kejserliga familjemedlemmar och tjänstefolk som assisterade vid ceremonierna. Man skall även betänka att hela denna väldiga tempelanläggning var under de kejserliga dynastiernas tid, åren 1406 – 1911, ett helt avstängt och förbjudet område för alla andra. Vi gjorde upp om mötesplats och jag fortsatte till templets mäktigaste byggnad “Hallen där man ber om goda skördar” (Qiniandian). Den ursprungliga hallen byggdes under Mingkejsaren Yongles regeringstid och stod klar 1420. Till en början användes den för offerritualer åt både jorden och himlen. Templets utforming bygger på föreställningen att jorden var fyrkantig och himlen var rund. När man betraktar en karta över templet ser man hur dessa två former är kombinerade med en fyrkantig mur i söder och en rundad mur i norr.

L1200607.JPG

Bra översiktskartor finns uppställda på flera platser i tempelanläggningen. Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

L1200601.JPG

"Hallen där man ber om goda skördar" - (Qiniandian) Foto: Paul M. Grahn 17 november 2024

En ombyggnad av “Hallen där man ber om goda skördar”skedde 1545 under kejsaren Jiajing. Det blev då en rund hall med ett tak med tre takfötter täckta med blå, gula respektive gröna glaserade plattor vilka symboliserade himlen, jorden och den dödliga världen. 

Men den store byggherren kejsaren Qianlong lät bygga om en tredje gång 1751. Hallen fick som den har idag ett tredubbelt tak med endast azurblå glaserade taktegel. Högst upp placerades en förgylld rund topp och nu fick hallen sin slutliga funktion som “bönehall för goda skördar”. Tidigt på våren begav sig kejsaren hit för att be om goda skördar. Byggnaden är 38 meter hög och dess diameter är 24 meter. Hallen har totalt 28 pelare, 4 inre pelare som symboliserar de fyra årstiderna, de mellersta tolv pelarna symboliserar årets tolv månader och de yttre 12 pelarna symboliserar tolv två timmars perioder under en dag. 

Även om det vissa dagar och vissa tider på året är väldigt många besökare i "Himmelens tempel" så tycker jag fortfarande att det är väl värt att göra ett besök där. Det brukar vara "ett obligatoriskt besök" i de flesta turistbruppernas program. Reser man på egen hand i Kina och Beijing kan man enkelt styra när man lägger sitt besök.Inte i samband med kinesernas"stora ledigheter" typ Nationaldagen 1:a oktober och kanske inte heller en söndagseftermiddag i mitten av november. 

Resten av tempelanläggningen med exempelvis den “långa korridoren” och “Fastetemplet” fick vara då det började dra ihop sig middagstid. Vi valde en av gångvägarna vid sidan av hallarna då det här inte var någon trängsel alls och det är en fin promenad under de gamla träden som växer här. Trafiken under hemfärden var mindre och strax efter mörkrets inbrott var vi hemma igen. Funderar nu på att återse “Förbjudna staden” (Gugong) igen. Det sägs att även där har det tillkommit anvisningar och avspärrningar som gör att man inte längre kan röra sig runt lika fritt som tidigare. Jag får väl ta reda på hur det är med det genom ett besök.