Den 3 oktober 1990 blev Berlin åter en stad inte längre en delad stad.Min erfarenhet av Berlin har och är fortfarande mycket begränsad. Jag besökte det delade Berlin som hastigast i början av 1989 och har sedan, skam till sägandes, inte varit där förrän nu. Tillsammans med gode vännen Jan blev det tre intensiva dagar i Berlin och det smakar mer. Eftersom jag är ett s k  ”museumfreak” så kan jag här få mitt lystmäte. Massor av utomordentligt intressanta och väl utformade museer, härligt. Några av dem besöktes, som t ex Neues Museum, Pergamonmuseet, Museum für Asiatische kunst i Dahlem och Hamburger bahnhof om man nu vill benämna denna konstinstutition som ett museum. Oavsett så fick jag här på Hamburger bahnhof se många betydande verk av Joseph Beuys. Beuys är en av mina ”favoritkonstnärer” som det brukar heta.


Neues museum, med Nefertiti som dragplåster, innhåller en fantastisk samling av inte minst egyptiska artefakteer men föremålen från det områden vi idag bl a benämner Irak är också helt fantastiska.

En av de främsta anledningarna till att jag ville besöka Berlin är att man på Museum für Asiatische kunst i Dahlem har mycket fina verk från Kizilgrottorna, nära Kucha, http://en.wikipedia.org/wiki/Kizil_Caves i det kinesiska Xinjiang. Denna del av västra Kina  som under många år gick under beteckningen Ost-Turkestan. De tyska arkeologerna förde härifrån till Berlin i början av 1900-talet mängder av muralmålningar som man i bitar sågade ner från grottornas väggar. På samma sätt gjorde man i Bezeklik Thousand Buddha Caves. De delarna visades dock inte nu på museet. Jag kan däremot visa med egna bilder hur det såg ut när man var klar med nedmonteringen i Bezeklik då jag varit där några gånger.

I byn Tuyugou Jinguo står fortfarande det hus som Albert von Le Coq använde som bostad och bas för sina utforskningar i Tuyokdalen. Skylten utanför huset beskriver hur betydande han var i den tyska expeditionen. Men också hur mycket muralmålningar och andra föremål han stal. Huset och skylten fotograferade jag hösten 2014. Bilderna nedan är från ett besök i Bezeklik hösten 2006. Ja så kan man också knyta samman ett besök i Berlin med flera besök i västra delarana av Kina.
Om Berlin finns det mycket mera att säga så även om vårt besök där. Till det återkommer jag.