I flera religioner i många länder runt vår jord finns det ”heliga galningar”. De som bryter mot alla normer och regler och går emot de ofta stelbenta inarbetade uppförandekoder som gäller. I Bhutan fanns en gång en man som hette Drukpa Kunley (1455 - 1529). Som ung studerade han och blev munk i Ralungklostret i södra Tibet just på andra sidan av Himalaya från Bhutan sett. (Se mitt tidigare blogginlägg om Ralung).

 

Han tog sig senare till Bhutan där han också några år senare grundade klostret Chimi Lhakang. Chimi Lhakang är ett slags fertilitetstempel. Hit kommer kvinnor från Bhutan som har svårigheter med att få barn. Drukpa Kunley var nämligen berömd för att kunna göra kvinnor gravida. Kopplingen till de ofta stora målade phallusar vi ser på många hus i Bhutan är klar utan omskrivningar. Drukpa Kunley var mycket oortodox i sin livsstil, han drack alkohol och hade intimt umgänge med kvinnor så snart han fick möjlighet. Hans rykte växte och han blev ett eftersökt helgon. En berättelse handlar om hur han inbjöds till en by för att hjälpa dem med fertiliteten. Han krävde att få en oxe och en get tillagad, nedskjöld med stora mängder alkohol såg han ut att trivas utmärkt. Han åt upp hela oxen och nästan hela geten. Någon blev dock upprörd över hans beteende och ställde honom till svars för denna glupskhet. Drukpa Kunley använde sig då av sina magiska krafter. I ett nafs satte han gethuvudet på det renskrapade oxskelettet och uttalade en magisk formel. Det nyss skapade djuret levde och i ett slag hade han alltså skapat Takin som idag är Bhutans nationaldjur. Drukpa Kunley har med sin phallos satt spår i Bhutan som är högst levande än idag.

Bilder ovan: Takin och templet Chimi Lhakang som ligger på en kulle nere i dalen nära Metshina utmed vägen till Punakha.

Bilder nedan: Chimi Lhakang. Två exempel på de oblyga phallusar som pryder husen.

En av de clowner som roar publiken vid den stora Thimpu Tsechu (festivalen i oktober) har en stor phallus fastsatt på huvudet. En hänvisning till Drukpa Kunley. Phallusar till salu på lördagsmarkanden i Thimpu.