Under den sista tiden av den nepalesiska Ranaregimen, som störtades 1951, var Kaiser Shumshere, hans riktiga namn var Keshar men han lät ändra det i beundran för den tyske kejsaren, fältmarskalk i den nepalesiska armén. Palatset byggdes 1926, av Keshars far Maharadja Chandra, med franska och engelska palats som förebilder.


Redan i ung ålder började Kaiser Shumshere att köpa och samla olika typer av böcker och tidningar. I mycket unga år fick han också besöka England med sin far Maharaja Chandra. Kaiser blev mycket imponerad av den härskande klassen i England, liksom av bibliotekssystemet och den korrekta hanteringen av böcker där. Boksamlandet blev hans hobby och hans besök i Storbritannien och i brittiska bibliotek ledde till att öka antalet av hans böcker men även ändra strukturen i hans eget bibliotek.

Från England, köpte han med sig många böcker till Kathmandu. Böckerna i hans bibliotek växte i antal och de var hans personliga egendom. Vanliga människor fick inte möjlighet att läsa dem. Biblioteket var begränsat till medlemmarna av hans familj, särskilt sådana med ledande poster i landet och särskilda besökare från utlandet. Biblioteket förblev privat i många år, även efter revolutionen 1950 då Ranahärskarnas makt och inflytande minskade drastiskt och en kortlivad  demokrati infördes. Före sin död 1964 ville Kaiser Shumshere lämna över sitt bibliotek till regeringen, vilket gjorde bilblioteket till nationell egendom.  Sedan 1969 har biblioteket varit öppet för allmänheten och dess namn har varit och är Kaiser Library. Även om biblioteket numera är mycket slitet i kanterna är det likväl en upplevelse att träda in i detta forna palats. Visst skulle böckerna och inredningen må bra av en rejäl städning men de historiens vingslag som kan upplevas härinne är ändå mäktiga. Delar av palatset är idag också kontor fär det Nepalesiska undervisningsministeriet. Trädgården, under namnet Kaiser Mahal, har sedan några år tillbaka fått ett rejält lyft med hjälp av österikiskt kapital och här finns också en utmärkt restaurang och en bar. Man tar entréavgift men trädgården och restuarangen är ändå alltid välbesökta. Vid mitt senaste besök i Kathmandu, oktober 2014, åt jag här en god lunch, en klassisk wienerschnitzel från den omfattande menyn.

Kaiser library

I biblioteket finns massor av porträtt av människor som har anknytning till biblioteket, dels av släktens olika personligheter men äveb andra betydelsfulla persnoer. Här finns portätt av Churchill, Gandhi och Nehru, Mao Ze dong och andra politiska figurer i Nepals närhet. Men även ett fint porträtt av den franske indologen Sylvain Leví (1863 -1935). Leví var orientalist och indolog, kännare av Sanskritlitteratur och de tidiga buddhistiska texter, här gjorde Lévi några av de tidigaste analyserna, av dessa Tokhariska skrifter som man funnit i västra Kina.

Vid detta mitt senaste besök i biblioteket, ingången är inte densamma som till trädgården och det är avgiftsfritt, fick jag som vanlifgt registrera mig i liggaren i receptionen. Man får inte föra in väskor men det var ok att ta med kameran in och jag fick fotografera allt jag så önskade. Och det är gratis Wi-Fi uppkoppling härinne! Nedan några bilder från besöket i oktober. http://klib.gov.np