Hur är det med Internet i Bhutan? Landet anses ju vara ”väldigt off” i det mesta. Men så är det icke! På mitt hotell i centrala Thimpu, Hotel Pedling, som för övrigt ägs av ett budhistiskt kloster, är det bara att koppla upp sig och det kostar inget. Min bild av Bhutan visade sig alltså inte vara uppdaterad när det gäller Bhutan och informationsteknik. Det hör till saken att på alla hotell i Bhutan där jag bott, och det är rätt många, så kan man koppla upp sig mot Internet och därmed nå resten av världen.

Bhutan är det enda landet i världen där tibetansk buddhism är statsreligion. Fast numera har man infört demokratiska val, kungens makt har minskats, klostrens och munkarnas likaså. Munkarna har faktiskt inte ens rätt att rösta. Hur det nu går ihop med demokrati. 

 

Kyrkan och staten är skilda åt. Men Bhutan är landet där man inte talar on GNP (BNP) Gross National Product utan GNH = Gross National Happiness! Jämfört med Indien som jag nyss lämnade är det lugna gatan här. Thimpu huvudstaden med drygt 90 000 invånare känns fortfarande lite småstadsaktig. Vackert belägen i en dalgång och med olika nivåer för bebyggelsen är den riktigt småtrevlig. Den klassiska bhutanesiska arkitekturen är det som gäller, de traditionella dräkterna för statstjänstemän och andra officiella reperesentanter, t ex turistguiderna är likaså påbjudna. Den unge kungen, 33 år, och hans vackra drottning syns på många och stora porträtt i staden. Idag besökte jag också den dzong, (fort) varifrån landet styrs. En timme per dag efter administrationernas stängning är turister välkomna att titta runt i denna Taschicho dzong. På promenadvägen dit kan man skymta den rätt enkla byggnad där kungen bor, storleken en rätt ordinär villa i Sverige. Bhutan har en textil tradition som är mycket spännande och idag har jag också gjort en djupdykning i denna på Bhutans textila museum. I morgon väntar en fem timmar lång bilfärd över några höga bergspass tillsammans med min chaufför Kelzang och min trevliga guide Sherab till Punakha och ett av de  mäktigaste av alla forten i Bhutan, Punakha dzong. Nedan lite bilder från Thimpu.