P1100649.jpg

Vid mitten av 1960-talet när Helsingborgs stadsbibliotek var nytt var jag en trogen besökare där. Det var där jag hittade alla Jack Kerouacs böcker, ”On the road”, översattes först på svenska som ”På drift”, var en av dessa. Sedan läste jag   de övriga också och gick vidare till andra i "Beatgenerationen". Efter det var det dags att tillämpa ”liftandets ädla konst” visserligen inte på Route 66 eller på de andra klassiska amerikanska vägarna utan ner genom Europa, till Paris, London, södra Frankrike och norra Spanien. En färd under sommaren 1966 och en annan under sommaren 1967.

Efter det har det inte blivit något liftande utan resor har företagits på annat sätt.
Men biblioteket hade inte bara Kerouac att bjuda här fanns och finns fortfarande annat också. En nymodighet som vi unga uppskattade oerhört var att man i en särskild sal kunde beställa fram LP-skivor och sedan lyssna via hörlurar alltmedan man girigt stavade sig igenom baksidestexter och eventuella medföljande bilagor. Jag minns bl a att här hörde jag den klassiska ”Folksong-65” från Elektra och bland amerikanska folksångare som Tom Paxton och Tom Rush fanns även grupp bestående av vita och svarta bleuesmusiker som spelade Chicagoblues på hög volym, Paul Butterfield Blues band. Jag blev helt tagen av denna musik och har allt sedan dess lyssnat på de gamla och nyare inspelningar där Paul Butterfield medverkar. Numera är han död, han liksom den eminenta gitarristen Mike Blomfield som under en tid var med i bandet. Så småningom skulle jag också få tillfälle att se och höra Butterfield blues band live, detta skedde som så många andra musikupplevelser i Köpenhamn. Men en de musikupplevelser av yppersta klass jag upplevt skedde faktiskt på biblioteket, i dess hörsal, en konsert med Keith Jarret, Charlie Haden och Paul Motian. Oförglömlig! Häromdagen var jag i Helsingborg igen och tog då en promenad runt det kära gamla biblioteket. Fortfarande med en arkitektur som känns modern. Men jag var så tidig så bibioteket hade inte öppnat. Jag får säkert anledning att återkomma till biblioteket.