shapeimage_1_33.png

Med en mycket irriterande och kraftig förkylning i kroppen har jag ändå lyckats göra ett niotimmarspass i London och Oxford. Det har dessutom plötsligt blivit varmt här. En termometer som når upp över 25 grader! Iväg med tåget från Paddington över det vackra sydvästra landskapet till Oxford. Det var två saker jag ville göra i Oxford, se Pitt Rivers museum och ta en sväng in på Bodlein biblioteket. Båda dessa programpunkter är nu avklarade. Pitt Rivers är ett ”riktigt gammalt hederligt etnografiskt museum”. Här har staplats tusentals och åter tusentals föremål från hela världen i montrar. Nytt och gammalt speglar det något av den enorma tillverkning av föremål som människosläktet verkar vara helt besatt av. Nedan några bilder inifrån detta märkliga museum.

Här finns för övrigt världens största samling av gamla fotografier från Tibet. En av anledningarna att jag är här. Men denna enorma samling, 6000 bilder kan endast avnjutas på webben. Här är länken: http://tibet.prm.ox.ac.uk
Det brittsika imperiet hade från 1920 fram till Indiens frigörelse 1947 en ambassad uppe i Lhasa, Tibet. Flera av de Tibetkunniga tjänstemännen där fotograferade flitigt, tack och lov, och för eftervärlden och den historiskt intresserade finns alla dessa bilder nu tillgängliga. En försvunnen värld men ändå bevarad med bilder. Bilder är märkliga ting. För min del som varit  många gånger i Tibet och besökt så gott som nästan alla platser som är avbildade blir det extra intressant att få gräva ner sig här i sitt ”nördiga intresse”. Oxford är en liten trevlig stad och som jag skrev om ovan så hann jag med en sväng in på Bodlein Library. Ett fantastiskt bibliotek med anor från 1500-talet. Jag skall återkomma till detta senare då det finns ett par mycket intressanta historier med anknytning till Peking och Kina när det gäller detta välrenomerade bibliotek. Nu blir det hopp i säng för att vila ut inför morgondagens övningar vilka kommer att vara mera stillsamma och i närbelägna områden från mitt boende här på Imperial College. Bilder nedan från Pitt Rivers museum.

P1100594.jpg

P1100585.jpg

P1100578.jpg

P1100573.jpg