shapeimage_1_56.png

I slutat av 1950-talet bodde flera hundra munkar i grottorna vid Drak Yerpa. Grottorna som började användas som retreat, en plats att dra sig undan det världsliga för att helt ägna sig åt religionen, redan på 600-talet anses ha grundats av Tibets 32:a kung Songtsan Gampo. Samme man som lät införa buddismen till Tibet och gifte sig med en nepalesisk- och en kinesisk prinsessa. Vid denna tid, 600-talets mitt, var Tibet en militär stormakt i Asien.
Drak Yerpa ligger 16 km nordöst om Lhasa. Hela sträckan är idag asfalterad väg. Drak Yerpa består av ett antal små tempel och gamla eremitboningar i form av grottor. Platsen är en av de äldsta meditationsplatserna i Tibet, en del av grottorna användes redan under den förbuddistiska tiden, dvs före 600-talet e Kr. Några grottor förknippas med Songtsen Gampo (604-650 e.Kr.), Yarlungdynastin och den förste som regerade ett enat Tibet. Hans tibetanska hustru, Monza Triucham, grundade Drak Yerpas tempel här och Songtsen Gampo och även hans två utrikes födda drottningar, Brikhuti från Nepal och Wencheng från Tangdynastins Kina sägs ha mediterat här i en av grottorna.


Padmasambhava eller Guru Rinpoche (700-talet), mediterade och övade tantrisk yoga med sin kvinnliga partner yoginin Yeshe Tsogyal här i en annan grotta.
Flera av Guru Rinpoches viktiga efterföljare som Atisha (982 - 1054 e.Kr.) predikade här i dalen. Ramocheklostret i Lhasa använde Drak Yerpa som ett slags sommarakademi för sina tantriska, esoteriska, studier. Redan 1959, strax efter det tibetanska upproret i Lhasa mot det kinesiska styret, förstördes kloster, tempel och grottorna vandaliserades. Munkarna tvingades härifrån för att sättas i arbete eller återvända till sina hemorter runtom i Tibet. Detta brukar numera, som på många andra platser i Tibet, tillskrivas de tragiska händelser under kulturevolutionen som man idag från kinesisk sida fördömer.
Här vid Drak Yerpa finns också en en gammal s k himmelsbegravningsplats mittemot grottorna, bilden längst ned.
Dalen och utsikten från grottorna och bergssidan är enastående vacker. Idag besöker Lhasaborna gärna Drak Yerpa för en trevlig picknick kombinerat med ett pilgrimsbesök i de gamla grottorna.

DSCN7044.jpg

DSCN7050.jpg

DSCN7056.jpg

DSCN7057.jpg

DSCN7103.jpg

DSCN7101.jpg