shapeimage_1_38.png

Några dagar i Oslo med strålande solsken och lätt vårkänning även om vindarna ibland svalkade av oss. Påskdagen ägnades åt en rejäl promenad från Grunerlökka ner till det nya fina operahuset. Tillsammans med Petter och ett par av hans goda vänner, Sebastian och Nathalie gick vi högt upp för att få njuta av den fina utsikten över Oslo därifrån. Lunch intogs på Fridays med rejäla burgare och gott öl. Vi satt ute i vårsolen och det var rejält varmt i vårt vindskyddade hörn. Mera promenad tillbaka staden där det nu på eftermiddagen var soldyrkande människor överallt. Tisdagen har jag ägnat åt en gammal och en ny klassiker. Jag började med Akershus och ägnade en god stund åt Hjemmefrontens museum där. Här skildras ockupationen av Norge under andra världskriget, motståndet och det lidande som våra norska grannar utsattes för. Allt skildrat med originaldokument, uppförstorade fotografier, ljud och föremål.


Intressant att tänka på hur vi i Sverige hade agerat om vi hade blivit ockuperade på samma sätt, i Norge hade man ju NS, Nasjonal Samling som samarbetade med nazisterna i Sverige hade vi också en massa samarbetsvilliga ”nassar” och hur hade det gått om dom hade fått makt? Dags att läasa om Hasse Alfredssons bok ”Attentatet i Pålsjö skog” som ju fiktivt handlar om ett ockuperat Sverige vad jag minns.
Astrup-Fernley Museet (exteriör ovan)
Detta privata museum har nu sedan oktober ifjol en spektakulär placering längst ut på Strandpromenaden en bit bortom Aker brygge. Ritat av italienske stjärnarkitekten Renzo Piano är det ett mycket sevärt bygge. Deras permanenta samlingar var det som var öppet just nu. Man håller på att förbereda för en stor utställning med Cindy Shermans fotografier, öppnar den 4 maj och pågår till september. Samlingarna har många framstrående europeiska konstnärers verk men också exempelvis Jeff Koons uppseendeväckande alster. Här återfann jag även Damien Hirsts tudelade ko och kalv som jag en gång sett på Tate Modern i London för att antal år sedan. På våning två påträffade jag även en stor triptyk av en av mina absoluta konstnärsfavoriter Francis Bacon. En god sallad till lunch i Cafe Renzo satt bra innan jag med ömmande fötter begav mot Ringnes Park. Det fick bli trikken från järnvägsstationen. Lite deja vu upplevelse från Helsingborg före 1967 dvs när spårvagnarna togs bort i samband med högertrafikomläggningen. Historia!
Bilder nedan: Operahuset. Uppifrån Operahusets terass. Michael Jackson och Bubbles. Damien Hirsts ”Mother and child (Divided). Francis Bacons triptyk i Astrup-Fernley museet
Länk till museets hemsida med översikt över samlingen :
http://www.afmuseet.no/samlingen/visuell-oversikt#

 P1090716.jpgP1090620.jpgP1090634.jpgP1090700.jpgP1090681.jpg