shapeimage_70.png

Flera jubileum i år. Red gate gallery med chefen Brian Wallace i spetsen, på bilden mannen i mitten iförd röd skjorta, firade sitt 20 års jubileum under lördagen den 2 juli. Två generationer konstnärer är representerade med konstverk i olika tekniker i denna jubileumsutställning. Priserna på verken varierar också rätt mycket från 8.000 CNY upp till 580.000 CNY. Samtida kinesisk konst har blivit dyr. Brian Wallace startade galleriet 1991 och det har sedan dess varit inrymt i sydöstra vakttornet i Pekings gamla stadsmur, (Dongbienmen). Kanske egentligen inga idealiska utställningslokaler tycker jag men med rejäl kinesisk atmosfär. Galleriet hade en tid en filial ute i konstområdet 798 men den enheten har man lagt ner då den mest kostade ofantliga summor i hyra. Här i galleriet startade vi vindrickandet vid halvfemtiden för att sedan, med inbjudan från Brian, fortsätta till restaurang Repulse Bay vid ”Arbetarnas stadion”, mat från Sichuan, kryddstark och god, mera vin och en oändlig mängd tal till Brians ära.

Visst han är den obestridde banbrytaren när det gäller att ha lanserat de samtida kinesiska konstnärerna i Kina. Han arbetar också en del med att få dessa konstnärer etablerade utomlands. I Asien är det många rika samlare som har skaffat sig verk, några amerikaner och australiensare är också med på tåget. I Europa finns det några storsamlare men museerna är inte med i någon större utsträckning. I Sverige har vi inte mycket såvitt jag vet. Enstaka privatpersoner har köpt när det var billigare men nu är det svårt att lägga grunden till en representativ samling, privat eller offentlig. Tråkigt därför att mycket av den samtida kinesiska konsten är intressant och spännande om än svår att överblicka. Det finns tusentals konstnärer och fler är i vardande på landets alla konstakademier. Om man ser på bilden så är det enkelt att konstatera att kvinnorna är underrepresenterade.. Här syns bara Zhu Yu som arbetar med foto och videoinstallationer. Nu saknas visserligen några konstnärer på bilden som hör till galleriets stall, både kvinnor och män, jag tycker själv att många av de mera intressanta konstnärerna i Kina är kvinnor. Fast detta att männen är överrepresenterade är väl ett internationellt fenomen, det är oftast männen som blir berömda och framgångsrika.

Bilder nedan: Yan Tao med Zhu Yu framför hennes videoverk ” Sign language -Misunderstsanding”. Längst ner sitter min goda vän konstnären Lu Peng och jag. Vi firar även 20-årig vänskap i år, saknade denna dag gjorde vi Zhao Xuechun, Lu Pengs fru, som tyvärr inte kunde vara med på festligheterna.

P1010046.jpg

P1010060.jpg