shapeimage_89.png

Efter en sväng i Dashanzi 798-området, som nu har ännu fler butiker som säljer ”designade” prylar och som tyvärr alla har ungefär samma sortiment åkte vi till Sanlitun Village för att äta japanskt. The Village, vars namn man kan tro anspelar på samma by i New York, är ett av de mera trendiga områdena i Peking idag.


Läckert med massor av märkesbutiker, förstås, granne med Yashow market, som säljer kopiorna. I Village handlar den kinesiska medelklassen och på Yashow jagar utlänningarna efter kopiorna. Upp och nedvända världen kan tyckas. Men det kanske speglar den nya världsordningen. Ett besök i det nya designhotellet The Opposite house, ritat av den japanske arkitekten Kengo Kuma, gjorde ett visst intryck. Hotellets enorma lobby med ett smakfullt inrett café och utvald samtida kinesisk konst är verkligen imponerande. Chen Qing Qing,en av mina favoriter bland de samtida konstnärerna i Kina är representerad med ett av sina mycket personliga verk. Hon använder torkade växter och formar dessa till klassiskt kinesiska klädesplagg. Andra kända namn som Wang Jin och Li Xiao Feng finns också med. Li Xiao Feng gör skulpturer av gammalt krossat blåvitt porslin ofta också i form av klädesplagg som t ex den klassiska Qipao´n. Wang Shugang´s bronsskulpturer i svart med grupper av män skapar en märkligt uttryck. Hans grupp med tibetanska munkar i rött som bär lysrör och också surrealistiskt spännande. Ja här på The Opposite house skulle man gott kunna tänka sig att tillbringa några dagar. Men smakar det så kostar det CNY 2500 - 15000 per natt allt efter storlek och utformning av rummet. Sviter, studios och mera ”vanliga” rum och alla utrustade med konst och och möbler i läcker design. Kolla in deras hemsida http://www.theoppositehouse.com
Middag i The Village på Hatsune Restaurant gör ingen besviken, läcker japansk mat. Men reservera bord det är fullt varenda kväll.