shapeimage_91.png

Anlände Delhi 06.25 (lokal tid i går). Den 23 december förflöt mest i ett töcken, inte mycket sömn på flyget ut så det fick sovas tillbaka i en skön hotellsäng. Vädret, ingen snö! Svalt på nätterna men varmt mitt på dagen och i synnerhet på eftermiddagen. Idag julafton har jag ägnat mesta tiden åt Nationalmuseet i Delhi. Oerhört fina samlingar med de mest fantastiska föremål. Samlingarna ordnade i en kronologisk ordning och givetvis också texter på engelska. Men saknas gör mycket annat i utställningarnas finish.

Lite halvtaskig belysning och allt mot bakgrund mot den här ”asiatiska turkosa färgnyansen” som tycks vara den enda man kan använda i såväl Indien liksom i Kina. Efter mycket letande, byggnaden är cireklrund, hittade jag till det jag letade efter primärt, Aurel Steins centralasiatiska samlingar. Mängder av föremål som han funnit i och runt Taklamakanöknen i Xinjiangprovinsen i Kina. Stein följde i Sven Hedins spår, använde hans kartor, och han var arkeolog så han visste hur man gräver och hur man packar och transporterar känsliga föremål. Känsla saknade han precis som de andra ”skattsökarna” från Europa, USA och Japan, för att exempelvis skära ner stora utsnitt av väggmålningar i Bezeklikgrottorna i Miran och på andra platser. Stein var också den som gjorde århundradets klipp när han köpte 10.000 buddistiska dokument av den lille daoistiske munken i Mogaogrottorna utanför Dunhuang i Kina 1907. Här förvärvade han bl a den sk ”Diamantsutran” ett blocktryck från 868 AD. Alla dessa tiotusentals ovärderliga dokument köpte han för 130 engelska pund!
Diamantsutran och allt detta övriga finns till största delen på British Museum och British Library i London.
Men en hel del lämnades också kvar i Delhi till de dåvarande brittiska myndigheterna. Stein bodde under stor del av sitt liv i Kashmir. Samlingarna tillföll sedan det fria Indien (1947) och placerades på 1950-talet i detta idag av undertecknad besökta Nationalmuseum. Hann också med en bokhandel vid Connought Place.
Julmiddag på mitt hotell. Menyn, spenat med svamp ”Palak mushrom” Nan-bröd, yoghurt och en stor Kingfisher öl. Visst är juldagen en mellandag då man kan vila och smälta maten?

P1040458.jpgP1040464.jpgP1040460.jpg