shapeimage_1_47.png

Diwali den hinduiska ljusfesten firas till minne av guden Ramas återkomst från exilen. Man kan säga att den motsvarar vårt nyårsfirande. Högtiden pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden ”kartika.” I år infaller högtiden den 13 november och fem dagar framåt. Det är en viktig högtid då Ramas återvändande tillsammans med sin hustru firas.. Enligt legenden varade gudens exil i 14 år och man tänder ljus för att välkomna honom, och henne, hem till Ayodhya.


De här dagarna skall man vara snäll mot andra människor. Även gudinnan Lakshmi firas dessa dagar, hon representerar lycka och rikedom. Denna fyrarmade gudinna som ofta avbildas sittande på en lotusblomma strör guldpengar runt sig. Man städer husen ordentligt inför Lakshmis besök, som vår jul & nyårsstädning. Intressanta likheter eller kanske helt enkelt mänskliga likheter. I hem och affärer tänds ljus och man lägger tända ljus att flyta i floderna. Släktingar hälsar på varandra och man delar ut gåvor. Slutligen brassar man av en massa fyrverkerier för att driva bort alla onda krafter.
Igår kväll firade jag min diwali i stillhet med en enkel middag här på mitt hotell i Gurgaon/Delhi. En middag, med några indiska rätter och kvällen till ära en liten Kingfisher öl. Passade också på att fotografera den fina dekoration man gjort här i hotellets lobby, se ovan, och tog några bilder av den belysta fasaden.
Idag onsdag den 14 november tog jag Metron in mot centrala Delhi men klev av redan vid MG Road för att kolla in de shoppingmalls som finns där. Mycket riktigt som hos oss pågår ”mellandagsrea” och jag passade på att slinka in i en bokhandel, bara för att kolla läget. Snubblade över två böcker av Charles Allen en om kejsare Ashoka han som stödde buddhismens spridning i Indien och den andra Soldiers/ Sahibs om de brittiska unga män som skapade den nordvästindiska gränsen mot Afgahnistan. Båda böckerna historia så det ryker, mitt käraste ämne. Charles Allen är för övrigt en redan rikt representerad författare i min bokhylla. Nedan bilder från mitt hotell och ett snapshots från dagens utflykt till ”Mammons tempel”.

P1080038.jpgP1080037.jpgP1080042.jpg