Paris..... mycket att se och göra men detta besök hos bror och svägerska i Orgerus går också i avkopplandets tecken. Vi har firat in det nya året lungt och fint med en mycket god middag och givetvis champagne här hemma. Ett par vändor in till det brusande Paris centrala delar har det blivit och kanske blir det ytterligare någon denna följande vecka.

 

En del institutuioner som exempelvis Fondation Henri Cartier-Bresson som jag alltid försöker besöka håller stängt i samband med jul- nyår och början av det nya året. Ett besök på en av mina andra ”favoriter” Musée Guimet gjorde vi förra veckan. Här visas en omfattande utställning av kinesisk konst från Handynastin (200 f Kr - 220 eKr). Denna utställning, ”Splendeurs des Han - Essor de l´empire celeste" som en manifestation av de franska och kinesiska (Folkrepubliken Kina) diplomatiska relationernas 50-årsjubileum.

Intressant att Frankrike var så pass sena med att erkänna Folkrepubliken Kina, Sverige upprättade diplomatiska förbindelser redan i maj 1950. Jag borde undersöka vad denna fördröjning berodde på.

 

Utställningen på Museé Guimet är hursomhelst vackert presenterad och man behövde inte heller brotta sig fram i lokalerna som man ofta annars får göra i Paris vid stora utställningar. Muséets permanenta utställningar av konst från Ost- Syd- och Centralasien tillhör de förnämsta i hela världen. Givetvis är Musée Guimet liksom flera andraa muséer i västvärlden föremål för kritik, kanske främst från Kina, för att man en gång, i synnerhet av 1900-talets början när Kina var svagt och härjat av inbördeskrig försåg sig med mängder av föremål från Kina. Här intar exempelvis de föremål och dokument som den franske forskningsresanden Paul Pelliot 1906-1908 hemförde till Paris från Dunhuang och Mogaogrottorna där en framträdande plats. De tredimensionella föremålen finns just i Musée Guimet medan handskrifter och annat förvaras i Bibliothèque nationale de France. Eventuellt kommer jag att göra ett besök där kommande vecka. Här finns det nämligen enligt uppgift en katalog till försäljning som beskriver just dessa dokument.

Under söndagen, 4 januari, besökte vi det splitternya Fondation Louis Vuitton som nu slagit upp sina portar i Bois de Boulogne. En läcker byggnad ritad av den amerikanske arkitekten Frank Gehry.

 

Det stora numret där nu är Olafur Eliasson, samme man som för närvarande också ställer ut ”Riverbed” på Louisiana i Hummlebaek, (Danmark). Han är uppväxt på Island och i Danmark. Här i Fondation Louis Vuitton visar han en stor installation som heter ”Contact”. Han trixar rejält med vår varseblivningsförmåga. Halva rum ser ut som cirkelrunda, med hjälp av speglar, och man går genom dessa mörka rum där din egen och andras skuggor skapar intressanta mönster och man blir lätt förvirrad av vad som är verkligt och vad som är spegelbilden. Själv genomförde jag nästan en frontalkrock med mig själv vaksamt förhindrad av en uppmärksam utställningsvakt.